Proiectul „Mures Hub”, iniţiat în iunie 2022 de către Asociaţia Suryam şi Crucea Roşie Mureş, pentru întărirea coeziunii comunităţii locale cu refugiaţii ucraineni, a fost invitat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) să devină partener (implementation partner), iar astfel activităţile derulate până acum vor putea fi continuate.
„Astăzi, a avut loc o vizită oficială din partea şefului Biroului Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) domnul Mircea Mocanu. Am discutat mai multe aspecte legate de activitatea noastră şi ni s-a spus că suntem un exemplu de bună practică ce priveşte hub-urile din România (…) Mures Hub a fost invitat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie să devină implementation partner. În felul acesta vor fi asigurate resursele necesare care ne vor permite să continuăm proiectele de succes privind sănătatea refugiaţilor ucraineni. Implementation partner presupune că deja că suntem într-o legătură mult mai strânsă, vom putea avea o viziune pe termen mediu a proiectelor, ne putem gestiona un buget, dar cel mai important, pe lângă aspectele birocratice, este că va exista continuitate în a păstra echipa deja formată, aici, la Târgu Mureş”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Suryam, Marius Dumitrescu.
În cadrul întrevederii cu şeful Biroului OIM România, Mures Hub a prezentat un raport pe ultimele şase luni, respectiv februarie-august, cu 273 de activităţi.
„Nu vorbesc de programul medical, vorbesc de activităţi cu refugiaţi într-o perioadă de şase luni, cu peste 4.400 de participanţi. Dacă ne uităm la numărul de persoane care în medie cât sunt în judeţul Mureş, reiese că fiecare refugiat din judeţ a participat la cel puţin 10 activităţi la Mures Hub, ceea ce înseamnă continuitate, înseamnă implicare. Pe proiectul medical au fost 412 persoane, pe proiectul de activităţi avem 525 de persoane unice. Cumva sunt 500 de oameni care în ultimele şase luni au intrat în contact cu noi, fie la workshop-uri, fie în tabere”, a arătat Dumitrescu.
Prin Mures Hub, Asociaţia SURYAM şi Crucea Roşie Mureş au derulat mai multe proiecte destinate persoanelor vulnerabile din Târgu Mureş şi din judeţul Mureş, inclusiv persoane aflate sub protecţie temporară şi provenite din zonele de conflict din Ucraina.
„Noi am avut o viziune anul trecut şi ne-am ţinut de ea, am fost încăpăţânaţi şi am spus că oamenii trebuie să aibă o viaţă independentă, în primul rând să aibă o locuinţă de care să se preocupe, să facă curăţenie, să o întreţină. Mai nou, pe program, oamenii sunt ajutaţi să lucreze, să se integreze, pentru că asta ar presupune o viaţă normală. Iar, în al doilea rând, noi am pus un accent foarte mare pe sănătate mintală. Mures Hub îşi propune să întărească şi coeziunea comunităţii locale cu refugiaţii din judeţul Mureş prin întâlniri şi evenimente comune, acţiuni menite să doboare barierele de comunicare şi prejudecăţile, promovând empatia şi umanitatea”, a mai spus Marius Dumitrescu.
Conducerea Asociaţiei Suryam a anunţat, în urmă cu o zi, finalizarea proiectului „Mures Hub protejează sănătatea refugiaţilor ucraineni”, care a avut peste 2.300 de beneficiari, finanţat integral de Fundaţia United Way România, prin care refugiaţii din Ucraina au beneficiat de asistenţă medicală.
„După o implementare de succes pe parcursul a 5 luni (1 aprilie – 31 august 2023), acest proiect a avut un impact profund asupra vieţilor a 412 refugiaţi ucraineni şi pentru un total de 2.349 de beneficiari, contribuind în mod substanţial la îmbunătăţirea stării lor de sănătate şi a calităţii vieţii acestora. Într-un context marcat de schimbări în programul de finanţare guvernamentală, acest proiect s-a încheiat în timpul primei etape de sprijin financiar, iar până la momentul publicării acestui comunicat de presă, refugiaţii ucraineni nu au primit niciun sprijin financiar (aprilie – august 2023). Această situaţie a creat dificultăţi semnificative pentru familiile de refugiaţi, care au epuizat economiile în timpul celor peste 550 de zile de război din Ucraina. Este imperativ să continuăm eforturile pentru a asigura continuitatea acestui proiect vital de asistenţă medicală destinat refugiaţilor ucraineni”, arăta preşedintele Asociaţiei Suryam, Marius Dumitrescu, într-un comunicat de presă. AGERPRES