Hainele populare, dansurile tradiţionale şi mâncărurile preparate după reţete de acum sute de ani reprezintă moştenirea pe care mulţi români vor să o transmită mai departe. În Mureş, oamenii din zece comune s-au strâns la un târg cu cele mai delicioase preparate ale lor. Însă nu au adus doar mâncare. Pentru a atrage cât mai mulţi vizitatori, au expus şi tot felul de produse meşteşugăreşti.
Luată direct de pe focul de lemne, tocana de miel făcută la ceaun, un preparat specific al ciobanilor din zona Defileul Mureşului, nu a zăbovit prea mult în faţa turiştilor.
Mâncărurile tradiţionale din zona Mureşului au atras în doar câteva ore peste 1500 de turişti.
Pentru o porţie de tocană de miel, pofticioşii au plătit 12 lei. De la evenimentul organizat în comuna mureşeană Deda, turiştii au putut lua bunătăţi specifice locului şi pentru acasă.
Raluca, localnică din Răstoliţa: Prin acestea putem să arătăm tuturor tradiţiile din strămoşi. Sunt produse tradiţionale, bune şi ar merita să fie transmise din generaţie în generaţie şi fiecare dintre noi ar trebui să ştim să facem câte ceva dintre acestea.
Petru Vultur, primarul comunei Lunca Bradului:Acest festival e organizat de mai multe comune. Cu porc, produse tradiţionale, care sunt la fiecare comună deosebite, consider eu, şi gustose. Se prezintă portul de la fiecare localitate.
Festivalul de la poalele munţilor Călimani a fost anul acesta organizat pentru prima dată. Cum a avut un succes nesperat, localnicii promit o a doua ediţie pentru anul viitor.
Vezi video pe Observator TV