La ultima ședință de Consiliu Local, ședința extraordinară, consilierul Radu Bălaș a prezentat scrisoarea Smarandei Enache despre situația locatarilor de la Centrul Social, somați să părăsească clădirea până pe 31 iulie, când Centrul va intra în renovare. Azi într-o nouă postare Smaranda Enache, președinta Ligii Pro Europa a relatat din nou situația acestor oameni.
”No reply, no solution…”
”140 persoane din Centrul social – Adăpost de noapte Tîrgu-Mureș au fost somate să părăsească pînă la 31 iulie clădirea, fără a li se oferi nicio alternativă de relocare temporară. Primăria și Consiliul local au plănuit din vreme reparația capitală a Centrului, au avut timp pentru devize, planuri de fezabilitate, bugetări și alte marafeturi birocratice, dar au omis ce era mai important: obligația lor legală de a asigura protecția persoanelor vulnerabile. Autoritățile și-au dat mîna în a arunca în stradă orfanii, familiile cu copii și vîrstnicii pe care îi au în grijă și pentru care sunt plățiți din taxele și impozitele noastre. Să fie chiar toți și toate atît de insensibili la suferințele din comunitate? Sau doar în concediu? Pe acești semeni ai noștri marginalizați și abandonați îi aude cineva? Liga Pro Europa a trimis autorităților locale un protest. No reply, no solution…”
” ajutorul nu poate fi intretinere pe viata ”
În comentariile ce au urmat postării problema devine un pic ”mai nuanțată”. Clădirea se numește impropriu Azil de noapte, pentru că ”nu se stie cand a fost folosit ca atare…Cei ce locuiesc acolo s au instalat in acele camere cu familii si concubine, cu copii de ani de zile. Adevarul e ca din ce am vazut eu acolo majoritatea profita din plin de sistemul care le permite sa huzurasca in voie. Prea putini dintre ei muncesc undeva,Dar au pretentia ca femeia de serviciu sa faca curat in incaperile sanitare de multe ori vorbesc in scarba cu angajatii de acolo.spunand ca ei stiu ce drepturi au.Si lor li se cuvine locuinta gratuita…Am lucrat de cateva ori acolo,sincer am ramas stupefiat de cum se manifestau multi dintre ei.Oameni , barbati si femei in toata firea pierdeau timpul in fata cladirii .Inteleg ca trebuie ajutati dar ma gandesc ca ajutorul nu poate fi intretinere pe viata din partea societatii…”, scrie L.J.
” tot nu pot fi aruncati in strada de pe o zi pe alta. ”
În replică Smaranda Enache adaugă: ”Pot fi de acord cu unele observatii, dar persoanele acceptate devin locatari pe baza unei anchete sociale. Isi platesc consumul. Statutul lor e fixat de un regulament intern. Chiar daca nu sunt perfecti, tot nu pot fi aruncati in strada de pe o zi pe alta. Li s-a adus la cunostinat abia pe 14 iulie sa paraseasca cladirea pina in 31 iulie si sa se duca unde pot. Asta nu e protectie sociala, ci abuz social. Sa ne punem o clipa in locul lor.”
”Poate modelul din Ungaria…ar fi o idee bună”
Și cel care se pare că are detalii despre locatarii Azilului, adaugă la rândul său:
”E adevarat nu e usor sa fie cineva in situatia lor. Mai ales a celor ce intr adevar isi platesc consumul. Pentru ca sunt printre ei care fac asta. Dar credeti ma am asistat la scene incredibile acolo. Unii considera ca societatea e obligata sa i intretina gratis. A r trebui sa se gaseasca o modalitate prin care sa fie indreptati cei in putere spre munca. Poate modelul din Ungaria cu munca in folosul comunitatii remunerata ar fi o idee buna. Acolo multi oameni care inainte nici nu se gandeau sa mearga la lucru dupa o vreme de munca in folosul comunitatii remunerata au ajuns sa lucreze in mediul privat .E bine sa ajutam semenii aflati in necaz dar bine ar fi ca ajutorul sai ajute sa revina printre noi,nu sa se mentina la statutul de asistati.Modelul e catastrofal pentru copii lor care nu si vad parintii mergand la lucru..😪Si asta ma gandesc ca e intr adevar treaba autoritatilor.”
”Pot să meargă unde vor…”
Subiectul este într-adevăr spinos și termenul de evacuare fiind tot mai aproape, e nevoie de mai mult decât de opinii.
Consilierul Pápai László Zsolt a anunțat că ”Azi m-am interesat la Directia Sociala, ei au gasit adapost temporar prin caminele din judet pentru 13 persoane varstnice. Pentru alte cca 50, apte de munca le-au gasit munca temporara cu masa si cazare asigurata. Mai raman vreo 50 (familii cu copii) despre care cei de la DAS spun ca stau acolo ilegal, asa ca pot sa mearga unde vor. Mi se pare o solutie absolut inacceptabila!”
EM