Circa 20 de angajaţi ai companiei Azomureş, patronată de concernul elveţian Ameropa, s-au adunat marţi, în faţa Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş, acolo unde ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, Urs Herren, se întâlnea cu oficialităţile judeţului Mureş, pentru a protesta împotriva salariilor mici pe care le acordă combinatul mureşean.
„Am venit să îl vedem pe noul ambasador al Elveţiei şi să îi transmitem prin mesaje scrise pe pancarte că o companie elveţiană, Ameropa, care deţine Azomureş, nu respectă salariaţii, nu acordă majorări de salarii care să ţină măcar pasul cu cele care sunt în sectorul bugetar, astfel încât i-am scris că vrem să trăim în siguranţă şi cu salarii decent plătite, pentru că în condiţiile actuale Azomureş este într-o mare criză de personal calificat. Dacă nu înţeleg să investească şi în oameni, degeaba investesc în instalaţii care se arată cum cad pe rând pentru că nu are cine să le deservească”, a declarat, pentru AGERPRES, secretarul CNSLR Frăţia Mureş, Maria Dăndărău.
Aceasta a arătat că deficitul de personal calificat se datorează salariilor mici, întrucât angajaţii calificaţi migrează către alte societăţi, care acordă salarii decente, întrucât peste 80% dintre salariaţi, dacă li se scad sporurile introduse în salariu de bază, sunt sub salariul minim pe economie.
Maria Dăndărău a afirmat că la Azomureş este în stadiul negocierii Contractului Colectiv de Muncă, propunerea angajatorului fiind de o majorare cu 3% a salariului de bază, în timp ce sindicatele solicită 16%, cu cât a crescut salariul minim pe economie. AGERPRES
„Suntem in negocieri pentru incheierea unui nou Contract Colectiv de Munca si preferam ca orice discutie despre acest subiect sa ramana intre cele doua parti implicate, patronat si reprezentantul salariatilor, sindicatul Alternativa 2002” a afirmat Ovidiu Maior, purtătorul de cuvânt al Azomureş.
Ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, Urs Herren, a declarat marţi, la finalul întrevederii avute cu prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, că investiţia efectuată la Azomureş de către grupul elveţian Ameropa este una mare şi că această companie va rămâne la Târgu Mureş.
„Discuţiile trebuie să se poarte între partenerii sociali – companie şi angajaţi – şi nu comentez condiţiile din această societate. În privinţa Ameropa, după cunoştinţele mele o companie elveţiană solidă, cred că este o investiţie mare şi au venit aici să rămână, au dezvoltat această companie şi nu cunosc să fie vreo problemă financiară sau vreun pericol de a nu continua la Târgu Mureş”, a precizat Urs Herren, fiind întrebat despre protestul spontan al angajaţilor Azomureş, din timpul vizitei sale la Târgu Mureş.
Diplomatul elveţian a precizat că nu va comenta cu privire la doleanţele angajaţilor care au protestat, întrucât nu cunoaşte detaliile.
Circa 20 de angajaţi ai companiei Azomureş, patronată de concernul elveţian Ameropa, au protestat spontan, marţi, în faţa Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş, acolo unde ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, Urs Herren, se întâlnea cu oficialităţile judeţului Mureş.
„Am venit să îl vedem pe noul ambasador al Elveţiei şi să îi transmitem prin mesaje scrise pe pancarte că o companie elveţiană, Ameropa, care deţine Azomureş, nu respectă salariaţii, nu acordă majorări de salarii care să ţină măcar pasul cu cele care sunt în sectorul bugetar. Astfel încât i-am scris că vrem să trăim în siguranţă şi cu salarii decent plătite, pentru că în condiţiile actuale Azomureş este într-o mare criză de personal calificat. Dacă nu înţeleg să investească şi în oameni, degeaba investesc în instalaţii care se arată cum cad pe rând pentru că nu are cine să le deservească”, a declarat, pentru AGERPRES, secretarul CNSLR Frăţia Mureş, Maria Dăndărău.
Aceasta a arătat că deficitul de personal calificat se datorează salariilor mici, întrucât angajaţii calificaţi migrează către alte societăţi, care acordă salarii decente, întrucât peste 80% dintre salariaţi, dacă li se scad sporurile introduse în salariul de bază, sunt sub salariul minim pe economie.
Maria Dăndărău a afirmat că la Azomureş este în stadiul negocierii Contractului Colectiv de Muncă, propunerea angajatorului fiind de o majorare cu 3% a salariului de bază, în timp ce sindicatele solicită 16%, cu cât a crescut salariul minim pe economie.
Agerpres
Foto: Radiomures