Zeci de reghineni, îngrijoraţi de investiţiile pe care turcii doresc să le realizeze în municipiu, au participat miercuri la o dezbatere cu aleșii locali, înainte de şedinţa ordinară a Consiliului Local Municipal, care s-a desfășurat în incinta Primăriei.
Tinerii s-au documentat și au venit cu informații legate atât de efectele nocive ale formaldehidei, cât și de situația existentă la ora actuală în Sebeș, unde funcționează o fabrică similară. Ei și-au expus nemulţumirea şi au cerut implicarea administraţiei locale în problema construirii unor fabrici poluante la Reghin. Discuţiile au durat aproape o oră, perioadă în care reprezentanţii societăţii civile reghinene au adus argumente împotriva construirii fabricii de clei. Consilierii care au luat cuvântul s-au arătat şi ei nelămuriţi şi neliniştiţi în această privinţă și au conchis că deși crearea de locuri de muncă este importantă pentru o comunitate, sănătatea locuitorilor este și mai importantă. De aceea ei au subliniat necesitatea unei documentări temeinice în privința fabricii și a efectelor construirii ei pe termen lung.
Va fi dezbatere publică
Se pare că, deocamdată se întreprind demersuri pentru obținerea autorizațiilor de la Mediu, motiv pentru care, primarul Maria Precup a propus inițierea unei dezbateri televizate în care toți cei implicați să își poată expune punctul de vedere. Maria Precup a spus celor prezenți că administrația locală reprezintă cetățenii Reghinului și de aceea poate fi considerată un partener de încredere atunci când vine vorba de confortul lor. În consecință, se va face tot ceea ce este legal posibil pentru ca problema lor să își găsească o rezolvare.
Protest și în Parcul Central
Aproximativ 100 de reghineni s-au adunat sâmbătă după-masă în Parcul Central pentru a protesta împotriva construirii fabricii de clei. Inițiativa a aparținut unui tânăr student de 19 ani, Andrei Paul P., care, împreună cu un grup de prieteni a cerut inițial autorizație pentru a filma un videoclip Harlem Shake. Tinerii au considerat de cuviință apoi să se solidarizeze cu grupul care a participat la ședința de Consiliu pentru a-și exprima dezacordul legat de fabrica de clei și astfel, ei au obținut o autorizație și pentru protestul la care au invitat toți reghinenii. Așa că, după ce au filmat videoclipul la ora 15, la ora 17 au fost gata de protest și au așteptat să se adune lumea.
100 de oameni
Oamenii au ieșit din case mai greu decât s-au așteptat inițiatorii, dar până la urmă au venit, unii chiar cu pancarte grăitoare. Deși prin intermediul unei rețele de socializare peste 400 de persoane si-au anunțat prezența la protest, într-un final, poate și din cauza frigului pătrunzător, la fântâna arteziană din centrul orașului s-au adunat circa 100 de persoane, oameni de toate vârstele.
“Știm bine că folosirea formaldehidei este periculoasă și nu ne dorim acest lucru la Reghin ” ne-a declarat unul dintre participanți.
Cei prezenți au scandat îndelung “ Jos cu fabrica de clei”și au declarat că vor continua să protesteze atât timp cât este nevoie pentru ca fabrica să nu se deschidă la Reghin.
14 % au semnat
Unul dintre liderii grupului care a participat la discuția cu consilierii municipali ne-a declarat că există și un protest scris, care a fost semnat deja de circa 14 % dintre de reghineni. Un exemplar din acest protest a fost depus la Garda de Mediu, cu semnăturile adunate până în data de 18 februarie, dar grupul adună în continuare semnături care vor fi depuse și la Primărie. Până acum au semnat protestul 4.500 de persoane.
Un alt protest – joi
De asemenea, joi de la ora 14, va avea loc un marș de protest la care au fost invitați toți reghinenii. Întâlnirea va avea loc pe strada Gării, lângă Parcul Tineretului, în parcarea unui hypermarket, urmând ca de acolo cei prezenți să mărșăluiască spre centrul orașului și să se oprească în Parcul Central.
Emeșe Ardelean