Pudra din larve de gândaci de făină, introdusă pe piața alimentară conform unui regulament al Comisiei Europene
Pudra din larve de gândaci de făină, introdusă pe piața alimentară conform unui regulament al Comisiei Europene

Pudra din larve de gândaci de făină, introdusă pe piața alimentară conform unui regulament al Comisiei Europene

Pudra din viermi galbeni de făină, larve ale gândacilor de făină (Tenebrio molitor), este începând din 10 februarie un aliment autorizat pentru a fi introdus pe piața alimentară europeană, conform unui regulament emis de Comisia Europeană la 20 ianuarie, sub semnătura președintei Ursula von der Leyen, și publicat pe site-ul https://eur-lex.europa.eu.
Conform regulamentului CE, pudra tratată cu UV din larve întregi de ‘Tenebrio molitor’ trebuie inclusă în lista cu alimente noi a Uniunii Europene prevăzută în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470. Firma franceză Nutri’Earth dispune de exclusivitate pentru a introduce pe piață pudra de viermi galbeni de făină pentru următorii 5 ani, începând cu 10 februarie 2025, conform aceluiași regulament care este obligatoriu și se aplică direct în toate statele membre, scrie Agerpres.

Conform CE, regulamentul adoptat în ianuarie este unul dintre pașii finali în procedura de autorizare a pulberii tratate cu UV de vierme galben de făină ca aliment nou. Statele membre au dat undă verde Comisiei pentru a permite unui operator din sectorul alimentar, care a solicitat aceste autorizații, să introducă produsul pe piața UE – în acest caz firma franceză Nutri’Earth. Acest lucru s-a întâmplat deja cu o serie de insecte, cum ar fi lăcusta migratoare sau greierele de casă, iar legislația care reglementează așa-numitele ‘noi alimente’ încearcă să păstreze echilibrul între inovație și siguranța alimentară. Actualul regim de autorizare a reușit să reducă de două ori intervalul de timp necesar pentru ca ‘noile alimente’ să ajungă pe piața UE prin comparație cu legislația anterioară, conform Comisiei. Sunt avute în considerare diverse feluri de alimente, unele complet neobișnuite, așa cum sunt insectele, algele, noi proteine vegetale, dar și mâncăruri tradiționale din țări terțe și vor contribui la atingerea diferitelor obiective fixate de UE în cadrul Green Deal și în strategia Farm to Fork (de la fermă în farfurie n.r.).

Forumul Economic Mondial susține că alimentele pe bază de insecte pot ajuta la combaterea schimbărilor climatice, oferind surse alternative de proteine, după cum amintește și Polskie Radio (www.polskieradio.pl), adăugând că pudra din viermi galbeni de făină va fi folosită într-o serie de produse alimentare precum brânză, gemuri, paste și pâine, cu condiția ca larvele să fi fost tratate cu radiații UV. Conform publicației poloneze Rzeczpospolita, câțiva comercianți polonezi desfac deja produse pe bază de insecte, așa cum sunt batoanele cu proteine din greieri și snacks-uri ce conțin viermi de făină. Firma poloneză HiProMine, care produce larve de insecte pentru hrana animalelor, se află în creștere rapidă și își extinde operațiunile, mai notează cotidianul Rzeczpospolita.

Citește articolul complet