În urmă cu 9 ani, se ,,năștea” la Tîrgu-Mureș ,,o foaie pentru minte”, ce urma să aducă pe piața mureșeană un nou suflu. Asta și-a propus echipa din acea vreme, și putem spune, acum după 9 ani, că ceea ce și-a propus a și reușit.
Scopul? ,,Scopul cred că este să participi la creşterea unei societăţi mai bune, alături de comunitate. Acest scop nu-l atingi niciodată”, Marius Libeg, director.
Săptămânalul Punctul a reușit pe parcursul celor 9 ani de apariție să câștige încrederea mureșenilor atât prin multiplele analize serioase care conturează viața urbei, cât și prin seriozitate și imparțialitate. Putem spune cu mâna pe inimă că ziarul nostru NU a fost implicat în campanii electorale; NU am denigrat pe nimeni; Nu a fost nicio persoană căreia să îi refuzăm publicarea dreptului la replică; Articolele noastre s-au bazat (și se bazează) pe fapte, documente, declarații și anchete și niciodată pe bârfe și suspiciuni; articolele din ziarul nostru sunt serioase și au ca țintă ceea ce lipsește majorității celorlalte publicații atât de la noi din județ, cât și din întreaga țară: evidențierea unor probleme, sesizarea lor și prin aceasta rezolvarea lor de către organele competente.
„După trei ani de presă am vrut să renunţ. Era prea stresant pentru felul meu de a fi. Poate era doar stilul lui Aurelian Grama (n.r. director Zi de Zi, Ziarul de Mureş), de altfel un om foarte de treabă. Am şi anunţat că plec, moment în care Cristi a venit cu propunerea. Noroc că aveam doar 24 de ani. Era necesară nebunia vârstei. Cu mintea de astăzi nu puteam să încep aşa, adică cu un buget care acoperea cheltuielile pentru o lună de zile. Nu ştiam mare lucru nici în domeniul managementului. Ţin minte că după nici un an de zile a venit în redacţie un corespondent pe zona Balcani a unui ziar din Olanda. Când ne-am prezentat a sunat ceva de genul: bună, sunt Marius şi reprezint săptămânalul Punctul cu un an vechime. Bună, sunt cutărică şi reprezint ziarul Olandez, înfiinţat pe la 1850.
Deci tipul reprezenta un ziar mai vechi decât ţara mea. Aia a fost o primă maturizare legată de ,,afacerea” în care ne-am băgat. Am avut 40 de pagini şi eram vreo 25 în redacţie. Avea suplimente pe oraşele din judeţ. Era conceput aşa pentru a intra mai bine în comunitate. Doream ca materialele să vină de acolo, cu ziarişti din oraşele respective. Acest lucru am reuşit să-l păstrăm până astăzi, doar că în mai puţine pagini”, Marius Libeg, director.
Deci…
În anul 2005, în data de 25 februarie, echipa de atunci a săptămânalului Punctul, aștepta cu sufletul la gură tipărirea primului număr al ziarului. O echipă tânără, dornică de muncă, entuziastă, a muncit pe brânci pentru ca primul număr să fie ceea ce și-a dorit.
Ziarul arăta mult diferit de ceea ce avem acum. Câte patru pagini de suplimente pe municipiile Reghin, Sighișoara, Luduș-Iernut, Târnăveni, pagini traduse în limbile germană și engleză plus 16 pagini de scriitură pe Târgu-Mureș, practic Săptămânalul Punctul era tot ceea ce avea nevoie județul nostru, cum ne și prezentam la acea dată :,,Punctul va fi singura publicație care va oferi informații comunităților urbane, fiecăreia în parte. Fiecare oraș își merită propriul ziar”.
Anii 2009-2010, ani grei pentru Punctul
A urmat o perioadă grea, ,,Criza cu toate greutăţile de moment a fost un lucru bun până la urmă. Era nevoie de o cernere şi în presă şi încă mai este. Au dispărut staţii locale a unor televiziuni mari, radiouri, a dispărut un săptămânal important, iar un cotidian s-a transformat în bisăptămânal. Majoritatea presei din Târgu-Mureş a rezistat asumându-şi un parti pri cu grupuri de interese din domeniul politic şi administrativ. Aş fi absurd să spun că noi nu am avut contracte cu instituţii ale statului dar consider că nu am îngenunchiat în faţa cuiva. Nu cred că am cântat odă cuiva şi chiar pot spune că dacă în presa de astăzi s-ar cenzura cât am făcut-o noi lucrurile ar sta mult mai bine.
Recunosc că au fost informaţii pe care le-am aflat şi nu le-am dat în lucru colegilor. Dar culmea, „ nu e nimic ascuns care să nu se descopere” aşa că în timp toate s-au aflat şi nu am oprit nimic. Parcă ţin minte că odată, acu vreo 5 ani l-am oprit pe Hegheş cu o ancheta pentru că nu mi se părea destul de documentat şi aveam şi noi un interes personal. Până la urmă a apărut articolul. Cirezaru scria ce vroia prin editoriale, Sanda şi Marcel erau singurii care îi mai tăiau câteva cuvinte. Şi a mai fost cazul când Ligiei i-am mai tăiat sau refăcut 2-3 fraze. A da: mă mai bag la titluri şi la comentarii personale când e vorba de un articol. Cu Sorina am câştigat tot ce se putea. Avea idei şi proiecte extraordinare. Împreună cu ea am crescut şi câţiva oameni”, Marius Libeg.
La multi ani cu succese!