Punctul de vedere al Consiliului Județean cu privire la informațiile despre centrele de copii din județ
Punctul de vedere al Consiliului Județean cu privire la informațiile despre centrele de copii din județ

Punctul de vedere al Consiliului Județean cu privire la informațiile despre centrele de copii din județ

Consiliul de Monitorizare alături de reprezentanții Centrului de Resurse Juridice au realizat verificări în patru centre pentru copii cu dizabilități ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș din Târgu Mureș, în cursul acestui weekend. În urma afirmațiilor făcute public, prin ordinul nr. 11/2025 al prefectului a fost constituită o echipă mixtă, din care face parte și un reprezentant al Consiliului Județean Mureș.

Duminică a fost convocată o ședință de lucru pentru a analiza neregulile sesizate de organismele de control, apărute și în presă, precum și modalitățile de soluționare a problemelor identificate. Trebuie menționat că în aceste centre sunt copii cu dizabilități grave, care necesită îngrijiri speciale din cauza diverselor probleme de sănătate, anunta Consiliul Județean Mureș.

Acești copii ajung în sistemul de protecția copilului la vârste foarte mici, întrucât, în multe cazuri sunt părăsiți în spitale sau datorită afecțiunilor medicale nu pot fi îngrijiți de familie. Din verificările efectuate de Consiliul Județean în cadrul echipelor de control constituit în cadrul asigurat prin ordinul prefectului nr. 11/2025 au rezultat următoarele:

În acest moment starea copiilor cărora li se asigură servicii sociale în cadrul centrelor nu este una alterată, în raport cu situația lor medicală, siguranța fiind termenul care reflectă corect realitatea. Copiii sunt în siguranță.

• Condițiile în care se desfășoară activitățile celor patru servicii sociale nu sunt de natură să genereze încălcări ale standardelor sociale, disfuncționalități punctuale care pot exista urmând a fi îndreptate de îndată, pe baza constatării organelor abilitate (DSP, AJPIS etc.). Condițiile existente nu reclamă măsuri de mutarea copiilor.

În timpul acțiunilor de control nu au fost identificate situații care să pună în pericol sănătatea, integritatea corporală sau viața beneficiarilor. Din datele și informațiile de care dispune CJ în relația cu DGASPC nu au fost identificate indicii de suspiciune privind comiterea vreunei infracțiuni, așa cum a susținut reprezentantul CRJ. În mod independent de acțiunile de control în cadrul echipelor mixte, Consiliul Județean va avea propria echipă de verificare care pe lângă chestiunile punctuale imputate, va efectua și o verificare sistemică a domeniului pentru a lua măsuri de îmbunătățire în interesul beneficiarilor.

Conducerea protecției copilului va avea sarcina ca pe lângă verificarea administrativă proprie să sprijine activitatea comisiilor punând la dispoziția acestora toate datele și informațiile necesare. Rezultatele preliminare ale verificărilor ne vor parvenii într-o săptămânăa declarat Péter Ferenc, Președintele Consiliului Județean Mureș.