Săptămâna trecută săptămânalul Punctul a fost contactat de un cititor din localitatea Ungheni, pescar, în legătură cu un caz de poluare a râului Mureș, care a avut loc în data de 23 septembrie 2017, noaptea, după ora 20… Poluarea provenea, conform spuselor pescarului, de la Aquaserv, stația de epurare Cristești. Pescarul a anunțat telefonic Apele Române, „am solicitat Garda de Mediu prin numărul unic 112. Care au și dat curs solicitării mele”. Despre ce este vorba, vă relatăm în rândurile următoare.
Răspunsul Gărzii
„Mizerie neprelucrată. Excremente, scutece, tampoane… provocând și un miros insuportabil. E o gură de deversare la cca 200 de m în amonte de gurile de deversare dirijate, care se spune că e nefuncțională”, a precizat precarul referitor la ce înseamnă poluarea. Acesta adăugând: „Când plouă și nivelul Mureșului e crescut, prin aceea gură de deversare Aquaserv varsă direct, fără a mai prelucra…”.
Cei de la Garda de Mediu au confirmat incidentul, dar au spus că un răspuns exact vor avea doar după ce vor fi efectuate analizele apei uzate, după cum s-a menționat într-un document semnat de comisar-șef Aurel Sand: „În data de 23 septembrie 2017, ora 22:15, echipa de permanență a fost anunțată prin Dispeceratul 112 că are loc o deversare de ape uzate în râul Mureș, în zona localității Cristești. Echipa de permanență s-a deplasat la fața locului fiind începute verificările în legătură cu evenimentul semnalat, verificări care sunt în derulare, urmate de finalizarea controlului după obținerea rezultatelor din proba de apă uzată prelevată”. Apoi, s-a precizat că „după încheierea actului de constatare vom reveni cu o informare”.
O defecțiune, remediată imediat
Răspunsul de la Administrația Bazinală de Apă Mureș a venit prin intermediul purtătorului de cuvânt Călin Fokt, care a precizat că a fost vorba despre o deversare a unor ape netratate printr-o conductă Aquaserv ca urma a defectării unui senzor din cauza nivelului ridicat al apelor Mureșului în acel moment: „A rezultat că este vorba despre o defecțiune a debitmetrului de la stație”. Astfel, apele au fost evacuate având în vedere că debitmetrul transmitea semnalul că în stația de tratare a fost depășit nivelul recomandat. „În data de 24 septembrie s-a deplasat o echipă în teren. S-a constatat că datorită precipitațiilor, s-a evacuat din bazinul de retenție, prin by-pass, o cantitate de 320 metri cubi de apă neepurată. Problema a fost remediată de Aquaserv în cursul nopții”.
Astfel, chiar dacă cei de la Aquaserv nu au deversat intenționat, ci totul s-a petrecut din cauza unei defecțiuni a sistemelor electronice, cei de la ABA vor aplica penalități pentru deversarea apelor neepurate.
Totuși, Călin Fokt a precizat că nu este vorba de o poluare, având în vedere că „nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă și nici depășire de indicatori”. Deci, dimineața, când au preluat probe cei de la ABA, nu mai era urmă de culoare datorată poluării pe râul Mureș în zonă, nu a fost afectată flora sau fauna.
Săptămâna aceasta vom primi răspunsul referitor la analizele efectuate de Garda de Mediu. După aceea, sperăm să obținem un răspuns și de la Aquaserv în legătură cu această problemă.
Chiar dacă se va dovedi sau nu că situația din 23 septembrie este un caz izolat, astfel de situații trebuie clarificate deoarece poluarea râului Mureș nu trebuie trecută cu vederea.
Călin Fokt de la ABA Mureș a ținut să mulțumească prin intermediul Punctul cetățenilor care se implică și sesizează cazuri de poluare a apelor din județ, acești cetățeni fiind un veritabil sprijin în activitatea celor de la ABA.
Totodată, Călin Fokt a menționat că și activitatea ziaristică prin care se semnalează astfel de cazuri este de lăudat, amintind și de cazul Heineken: în urma poluării semnalate de Punctul, provenită de la fabrica de bere din Ungheni (într-un articol scris în urmă cu câteva luni), cei de la ABA au anchetat cazul și au luat măsurile impuse de lege.
Vasile Dancea