Ambasada Marii Britanii, împreună cu Ministerul Culturii – România și Asociația Monumentum, au organizat două prezentări ale unor inițiative strategice în domeniul salvgardării patrimoniului imobil.
Cele două proiecte pentru salvarea patrimoniului imobil sunt „Ambulanţa pentru monumente” şi „Radarul Patrimoniului”.
„Ambulanţa pentru monumente”
… este un proiect-pilot care își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps. Până în prezent s-au realizat șase intervenții pe obiective de patrimoniu din sudul Transilvaniei: Poarta Brîncovenească din Sâmbăta de Sus, Biserica fortificată din Velț, Memorialul din Seleuș, Biserica ortodoxă din Gherdeal, ruina turnului de apărare din Apața și halta CFR din Șaeș.
Cel de-al doilea proiect „Radarul Patrimoniului”
…un proiect în faza de idee, urmărește centralizarea, în cel mai scurt timp, a mai multor informații despre patrimoniul mobil înscris în Lista Monumentelor Istorice (LMI), de la mai multe nivele de contribuție, pornind de la societatea civilă, până la instituții ale statului. Acest demers își doreste să fie un instrument de monitorizare mai bună a patrimoniului la fel cum este Radarul Pădurilor, publicul larg putând să verifice dacă monumentul la care tocmai se lucrează are sau nu aviz de la Ministerul Culturii iar ministrul secretar de stat a declarat că acest proiect va fi implementat pentru prima dată la Sighișoara.
Cristina Vancea