Profesorul universitar doctor Radu Deac a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că fostul ministrul al Sănătăţii, Attila Cseke, ar fi recunoscut în faţa sa că desfiinţarea Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) din Târgu Mureş a fost o decizie strict politică. ‘Desfiinţarea acestui institut a fost o gravă eroare a Ministerului Sănătăţii, dar care a avut influenţe politice. Am trimis trei memorii la preşedintele ţării, la primul ministru şi la ministrul Sănătăţii. Nu a răspuns nimeni, pentru că nu aveau ce să răspundă. Desfiinţarea acestui institut trebuie să şi-o asume cei care au făcut-o. Foarte mulţi lideri politici din guvernarea trecută mi-au spus: criteriul politic. Daţi-vă seama, o instituţie de performanţă din România este desfiinţată pe criterii politice (…) Fostul ministru al UDMR, domnul Cseke – aici colaborarea PDL-UDMR merge bine, la televizor nu merge bine – şi dânsul mi-a spus că este o decizie politică, nu a putut să evite acest lucru’, a declarat dr. Radu Deac, cel care a pus bazele institutelor de boli cardiovasculare în România.
Potrivit dr. Radu Deac, primul specialist din România care a efectuat un transplant de cord, IBCvT Târgu Mureş a excelat la capitolul performanţă şi că în ciuda acestui fapt este singurul din cele cinci din ţară care a fost desfiinţat. Deac a subliniat că IBCvT Târgu Mureş s-a remarcat în cei 15 ani de funcţionare cu performanţe în tratamentul curent chirurgical al bolilor care se operează, a iniţiat programul de transplant cardiac, care este unul dintre cele mai importante din ţară, ‘ca să nu spun singurul, pentru că de anul trecut nu s-a mai făcut niciun transplant în Târgu Mureş’ şi este singura unitate din ţară care operează nou-născuţi şi sugari. ‘Numărul acestor operaţii anul trecut a scăzut dramatic. Terapia Intensivă care avea două saloane, fiecare câte patru paturi, acum se utilizează un singur salon cu patru paturi. Nu sunt asistente, nu sunt materiale, această activitate a fost adusă la nivelul cel mai jos, în condiţiile în care e singura unitate specializată din ţară – chiar dacă unele unităţi specializate mai operează din când în când câte un copil mic, dar nu au o secţie dedicată în care personalul să înveţe, să se specializeze, să facă performanţă. Să nu mai vorbim de cercetare. Ministrul Sănătăţii, la stimuli locali (…) a decis să desfiinţeze institutul, din orgoliu. Când am replicat Ministerului Sănătăţii când am văzut proiectul (de HG de desfiinţare – n.r.) au adus argumente puerile’, a susţinut dr. Deac.
Acesta a susţinut că Hotărârea de Guvern de desfiinţare a IBCvT Târgu Mureş şi trecerea acestuia în subordinea SCJU Târgu Mureş a fost motivată de ‘îmbunătăţirea managementului’, în condiţiile în care ‘Institutul avea zero lei datorii şi spitalul avea 700 de miliarde lei (vechi – n.r.) datorii’. Dr. Radu Deac a arătat că IBCvT Târgu Mureş avea o administraţie calificată, care făcea prompt aprovizionarea, cu medicamente, cu materiale, cu tot ce era necesar, iar acum fiind o simplă secţie în spital nu beneficiază la timp de materiale, iar personalul specializat începe să plece. ‘Nefăcându-se niciun transplant, toţi bolnavii aflaţi în stadiu terminal intuiţi ce s-a întâmplat cu ei. Dacă sunăm pacienţi aflaţi pe lista de aşteptare, ţi se spune că nu mai sunt în viaţă. Aceste situaţii trebuiau şi trebuie evitate cu desăvârşire. În mod cert desfiinţarea Institutului a adus deficienţă de aprovizionare majore. Activitatea operatorie s-a oprit în repetate rânduri din lipsă de materiale. Din toate cele cinci institute din ţară unul singur a fost desfiinţat, cel de la Târgu Mureş, care putem spunem fără modestie, era cel mai performant, prin activitatea de transplant şi prin chirurgia cardiovasculară pentru nou-născuţi, care nu există în altă parte’, a accentuat Radu Deac.
Profesorul Radu Deac consideră că iniţiativa desfiinţării Institutului Inimii a pornit de la un politician de la nivel local şi a accentuat că ‘această persoană nu mai are ce căuta în viaţa publică’, fără a preciza despre cine anume este vorba. Dr. Deac şi-a exprimat speranţa că greşeala Ministerului Sănătăţii va fi corectată, iar ‘institutul trebuie reînfiinţat’.
AGERPRES