Conform unui articol publicat miercuri în Ziarul Financiar mai mulți fermieri, cultivatori de sfeclă de zahăr riscă să rămână cu producția în câmp, nepreluată de fabrica din Luduș. “Situaţia a devenit critică odată cu venirea ploilor, care i-au împiedicat să recolteze, iar conducerea fabricii spune că nu mai poate prelungi termenul de livrare din cauza costurilor ridicate ale gazului, fiecare zi suplimentară aducând pierderi de aproximativ 300.000 de lei”, scrie Ziarul Financiar.
„Planul de producţie pentru anul acesta a fost 15 septembrie – 15 noiembrie, pe care noi l-am comunicat de la început. Am anunţat că avem o capacitate de prelucrare de 3.500 de tone de sfeclă de zahăr pe zi şi am făcut contracte cu fermieri ce au o suprafaţă de 3.500 de hectare, iar campania noastră era de 60 de zile. Fabrica nu are nicio obligaţie să recolteze sfecla, ci să meargă să o preia de la drum cu acces, însă, în data de 15 noiembrie, am fost nevoiţi să nu închidem fabrica, ci să o ţinem la capacitate minimă, cu toţi angajaţii, pentru fermierii întârziaţi, care nu au recoltat”, a explicat Mihaela Neagu, proprietarul fabricii de zahăr de la Luduş, citată de Z.F.
Președintele Asociației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr “BETA” din Luduș, Dorel Istrate, a declarat pentru punctul.ro că situația preluării de la unii fermieri a sfeclei de zahăr care încă este în câmp, de către fabrica din Luduș, se va rezolva în perioada următoare. “Fabrica și-a făcut un plan ca să preia sfecla până în 15 noiembrie. Acesta nu sa potrivit, însă, cu problemele de pe câmp. Unii fermieri au recolatat-o și au lăsat-o pe câmp, nu au dus-o la drumul de acces. Sperăm să fie vreme bună, să poată intra camioanele și să ducă sfecla. Fabrica are nevoie să taie cam 2.500 de tone pe zi ca să își asigure producția” a spus Istrate. Liderul cultivatorilor de sfeclă a spus că fabrica plătește transportul, 1 euro pe tonă, de la drumul de acces. În mod normal fermierii ar fi trebuit să-și amenajeze drumuri pentru a asigura accesul camioanelor însă nu toți au făcută.
Dorel Istrate mai spune că aceste întârzieri în recoltarea și transportul sfeclei la fabrică se datorează nu doar acestui aspect ci și faptului că producția din acest an a fost mai mare, (o cantitate medie de 53 de tone/hectar – n.r.) a lipsei de personal calificat care să lucreze pe combine dar și a unor probleme de organizare la fabrica din Luduș.
“Nu mai avem cu cine lucra pe combine. Eu, de exemplu, pe cele două combine pe care le am am lucrat cu doi oameni deși puteam lucra cu patru ca să asigur program non – stop. Tinerii nu mai vor să lucreze, iar cei în vârstă care nu se mai întorc din pensie, deși salariile sunt mari. Plătim bine dar nu avem cui da banii”, a spus Președintele Asociației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr “BETA” din Luduș.
El a mai declarat că nu crede că va rămâne cineva cu sfecla pe câmp. “Dacă chiar vor rămâne 5 – 6.000 de tone, în cel mai rău caz vor putea fi duse la fabrica de la Roman”
Marți fermierii au livrat către fabrica de zahăr din Luduș cca. 2.500 de tone de sfeclă de zahăr.
Astăzi, conform surselor noastre din Fabrica de Zahăr din Luduș se prelua în continuare sfeclă, se tăia și producția continua. D.B.