Știrea care a pus pe jar toată presa de la începutul anului trecut a fost despre închiderea unor publicații, concedieri și cenzură în ograda celei de-a patra puteri în stat. A fost odată Népszabadság, a fost Erdélyi Hirlap, a fost mare vâlvă, dar de atunci unele publicații au trecut pe on-line, iar restul e tăcere!
Învățământ
Un subiect vechi, dar mereu la ordinea zilei se referă la situația Liceului Teologic Romano-Catolic din Tîrgu Mureș. Proteste, ședințe de consiliu local, arestări, promisiuni, critici vehemente, amenințări cu evacuarea colegiului, iarăși promisiuni. Doi pași înainte, alți doi înapoi, c-așa-i hora pe la noi!
Compendiu
Vântul schimbării atât de tare bate spre învățământ, încât mai multe materii au rămas fără manuale chiar și după începerea anului școlar, iar elevii din clasa a V-a s-au trezit cu un compendiu de toată frumusețea! (648)
Dacă tot am vorbit de școală, am trecut granița dinspre vest în căutarea românilor care vorbesc mai mult pe ungurește. I-am găsit la Jula, la liceul „Nicolae Bălcescu”. (650)
LPS
Am căutat să aflăm adevărul despre situația de la LPS Tîrgu Mureș, situație ce nu pare a fi roz. Ascultând părțile implicate, toată lumea are dreptate, dar ca de obicei, cu prea multe moașe, se pierde copilul.
Nu sunt bani
În timp ce ne distrăm la spectacole gratuite pentru spectatori, dar gras plătite din bani publici, curtea Școlii Gimnaziale „Liviu Rebreanu” e plină de băltoace după fiecare ploaie. Promisiuni pentru reabilitare au fost și vor mai fi…
Economie
Lupta surdă pentru supremația propriei beri, între colosul Heineken și Lénárd András care deține cea mai mare fabrică de bere artizanală din România și Ungaria, a fost curmată de o aluzie subtilă a guvernului ungar la steaua roșie de pe sigla berii Heineken, considerată un semn al totalitarismului. Motiv pentru interzicerea comercializării berii pe teritoriul ungar. Aluzia a contribuit la calmarea spiritelor, iar în cele din urmă, părțile au ajuns la consens. Cu atât mai mult cu cât se pare că ambii producători au același patron olandez!
Transport
Interesul poartă fesul, vorba veche din popor ar putea concluziona povestea Aeroportului Internațional „Transilvania”. Privindu-l de pe margine, ce am putut observa? Mese festive, tăieri de panglici, primiri și promisiuni de noi operatori de zbor, reparații pe pista de rulare, mutarea unor curse la aeroportul de la Cluj, schimbare de directori, proiecte, licitații, unde-s banii, start la reparații și… stop, că iarna nu-i ca vara! Constructorul crede că pe meleagurile noastre în ianuarie se-ndreaptă vremea! În acest timp, managerul recunoaște că pista oricum va fi prea scurtă, nu va fi adecvată pentru primirea aeronavelor de mari dimensiuni… că ea ar trebui să fie de 3.000 de metri. Și uite așa aeroportul nostru devine Fata Morgana!
Mediul înconjurător
De-a lungul anului am scris despre tot felul de poluatori, de la groapa de gunoi până la devarsările de apă industrială ce omoară peștii din râul Mureș, dar am atras atenția și asupra efectelor negative ale microcentralelor de apartament. Centralele de cartier care funcționează bine la Viena, n-au fost bune pentru buzunarele românilor, astfel fiind obligați să-și monteze câte un poluator de aer în fiecare apartament!
Vine, vine primăvara
Sosirea primăverii e marcată de Ziua Maghiarilor de pretutindeni, cu sau fără marșul maghiarilor de la statuia secuilor martiri din cartierul 7 Noiembrie până-n centrul urbei, după discursuri policianiste.
Gelem, gelem
Începutul de aprilie aduce și Ziua internațională a Romilor. O vizită în Valea Rece, netrâmbițată, ne-a arătat adevărata față a marii sărbători. Viața celor din Vale nu se deosebește cu nimic de restul zilelor din an, eventual doar cu atât că 10-12 dansatori sunt invitați ca să-i delecteze pe „șăfii” la un renumit restaurant din oraș.
De dimineață lângă lac…
Lacul de la Bezidul Nou, ce adună anual sute de pescari amatori și zeci de vizitatori care-și deplâng satul natal ajuns sub apele lacului artificial, a revenit pe prima pagină a ziarelor. De data asta se anunța secarea lacului după ce în februarie o prefabricată de beton de 18 m aferentă pasarelei de acces la turnul de manevră al acumulării s-a prăbușit în apă. „Începând cu data de 3 martie, pe baza Aprobării Administraţiei Naţionale Apele Române, am trecut la evacuarea apei din lac. În momentul producerii evenimentului în lac erau vreo 15,5 milioane metri cubi de apă, iar în prima zi au fost evacuate deja 5,3 milioane de metri cubi de apă, asta însemnând ca înălţime în jur de 3 metri. După evacuarea apei vor veni experţii autorizaţi ca să stabilească motivele care au dus la prăbuşirea tronsonului”, a explicat Călin Fokt, purtătorul de cuvânt al ABA Mureş. Din toamnă ar fi trebuit să înceapă reumplerea lacului cu apă. Mai durează…
Castelul Ugron
Un castel unicat în lume, Castelul Ugron, denumit „Calendar” de la Zau de Câmpie așteaptă fonduri de finanțare pentru a putea fi reabilitat. Timpul are răbdare, dar castelul? Aceasta era întrebarea anului trecut. Anul nou însă a început cu o veste bună! Directorul Muzeului Județean, noul administrator al castelului, a anunțat începerea lucrărilor de conservare la castelul ce va găzdui săli de conferințe printre altele, după terminarea lucrărilor.
CES
În județul Mureș sunt copii cu Cerințe Educaționale Speciale care ar avea nevoie de mai mulți bani și un pic mai multă atenție din partea autorităților!
Sănătate
Veșnica problemă din domeniul sănătății. Ori ai „Răbdare de cămilă ori portofelul gros”, dacă vrei să-ți faci analize de laborator sau o vizită la medicul de familie. Noul an a început cu aceeași criză! Medicii de familie nu au semnat contractul cadru cu Casa de Sănătate. Cu toate acestea, o știre ne anunță că doar 10% dintre medici n-au semnat contractul… depinde de norocul fiecăruia, plătește sau nu consultațiile!
Energia electrică
Interesați în păstrarea clienților casnici sau în ademenirea lor, firmele de difuzarea energiei electrice au început încă din vară ba să trimită contracte în alb, ba să se laude cu tarife mai mici, deși liberalizarea prețurilor va începe abia din această lună. O analiză pe această temă găsiți în Punctul din 19 iunie 2017.
Apa de băut
Lucrările de reabilitare a sistemului de canalizare și de introducerea apei potabile în Sângeorgiu de Pădure a divizat orașul în două, păreri pro și păreri contra întrecându-se în timp ce apa din pahare rămâne tulbure. Un comentariu pe pagina de socializare arăta că încă și acum se întâmplă ca apa de la robinet să nu fie potabilă!
Pensionar proaspăt
Poate v-ați întrebat ce se întâmplă cu proaspătul pensionar care și-a depus dosarul la Casa de Pensii, a întrerupt colaborarea cu angajatorul și nu are nicio sursă de venit? Pentru că de la depunerea dosarului până la intrarea în plată poate să treacă o lungă perioadă, chiar și o jumătate de an!
Omida Păroasă
Cu o plimbare pe aleile printre blocurile din cartierul Tudor am observat ravagiile făcute de omida păroasă în tufele de buxus. Același aspect dezolant al tufelor le-am văzut și în parcul din fața Consiliului Județean. Dacă acolo nu s-au luat măsuri, la ce să se aștepte bieții locuitori din cel mai mare cartier… muncitoresc?!
De peste hotare
Perioada festivalurilor ne-a adus aminte de Scena Mare a Festivalului SZIGET de la Budapesta, care din 2017 va purta numele mureșeanului Dan Panaitescu. (640).
Revenită din America o târgumureșeancă a anunțat înființarea unui sat eco-bio, o inițiativă lăudabilă, dar deocamdată în stadiu de proiect din lipsă de fonduri. (643)
Tot în Ungaria, un caz răsunător a fost cel al țiganului care a fost maghiar pentru trei zile, mureșeanul Puczi Bela, în cinstea căruia o plachetă memorială a fost montată după lupte seculare ce au durat câteva luni. (652)
Istorie
Două articole din edițiile 654-655 au prezentat orașul condus de primarii Bernády György fondatorul orașului modern și continuatorul Emil Dandea, moțul.
De ce sună sirenele
În fiecare lună, în prima zi de miercuri, se testează sirenele de avertizare a populației în caz de dezastre. Se întâmplă deja de un an și totuși încă lumea nu știe ce se întâmplă. De ce sună sirenele? (651)
Crește nivelul de trai al populației
Se scumpesc alimentele, ne costă mai mult coșul zilnic, deși se mai găsesc magazine unde ouăle nu au ajuns încă să coste mai mult decât găina! (657)
De prea mult bine, până și urșii pleacă în excursie, vizitând frigiderele localnicilor din Harghita. (656)
Și nu puteam încheia anul fără să nu pomenim de aberanta facturare a apei potabile: măsurată cu un contor autorizat, citit contra cost de firma de la care a fost cumpărat contorul și în cele din urmă facturată de distribuitorul de apă la… paușal! (662)
Pericol de explozie
Nu mai puțin vestit e subiectul tratat de un deceniu deja prin presă, despre scările groazei, gata să cadă luându-și cu ele branșamentul de gaz montat pe balustrada de beton crăpat chiar lângă conducte, însemnând un real pericol de explozie. (661)
Intervievați de PUNCTUL
Și dacă am revăzut subiectele tratate în paginile din Punctul de anul trecut, se cade să ne amintim și de intervievații care au adus culoare edițiilor trecute. Radu și Lucian de la FX Racing Club, Lili Adam Seyranyan și bijuteriile ei, Valics Lehel de la Casa jocurilor de societate, Szászgáspár Barnabás, antrenorul prinicipal de la BC Mureș, antreprenorul Molnár Gábor ( AAEGS), Dub Vasile și paratrăznetul de pe Sinagogi, cu Oana Merdariu din Buenos Aires și Pop Daniel de la Paris despre Nopți parisiene și nu numai, Dragoș Curtifan și sala de sport Labradors, Székely Elemér și căminul de vârstnici, Sandra Daroczi despre dorul de casă, DJ Lupașcu și discurile de vinil, Liana Costea despre handbal, Teo Huruba despre șah.
În noul an vom încerca să urmărim soarta liceului Teologic Romano-Catolic, pista de la Aeroportul Transilvania, apa lacului Bezidul Nou și tot ce prezintă interes pentru dumneavoastră!
Erika MÃRGINEAN
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.