Pentru al doilea an consecutiv, elevii Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş, înscrişi la examenul DSD 1 (Deutsches Sprachdiplom) nivel european A2/B1, au promovat in corpore, a anunţat, miercuri, profesorul german Jörg Feldmann, coordonatorul DSD.
„De doi ani, Colegiul Naţional ‘Alexandru Papiu Ilarian’ participă la acest program DSD 1 şi de peste 15 ani la DSD 2 şi are deja experienţă în domeniu de competenţă lingvistică. Astăzi, le-au fost înmânate diplomele elevilor care au susţinut examenul DSD 1, nivel european A2/B1. La examen au participat 28 de elevi, din care 18 au obţinut nivelul B1 şi 10 nivelul A2. Toţi au luat examenul. Pentru a putea organiza acest curs, şcoala trebuie să aibă cadre didactice pregătite de limba germană, atât pentru secţia germană, cât şi pentru limbi moderne şi să îşi ia angajamentul că fac această muncă voluntar, fără plată. Elevii încep pregătirea, atât cu mine, cât şi cu colegele profesoare, iar ei rămân voluntar după ore ca să urmeze acest program. Doamna profesoară Zsuzsanna Bodoni participă momentan la un curs de pregătire de DSD 1, care durează aproape un an şcolar, care va autoriza Colegiul să dea acest examen şi fără profesor din Germania. În decembrie se termină cursul şi dacă doamna profesoară va promova acest examen, atunci de la anul va putea evalua”, a declarat profesorul german Jörg Feldmann, care coordonează pregătirea şi examinarea DSD.
De pregătirea elevilor de la Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş pentru examenele DSD se ocupă profesorul Jörg Feldmann şi profesoarele de limbă germană Zsuzsanna Bodoni, Laura Matiş şi Eva Bachman Moldovan.
Jörg Feldmann a precizat că el este responsabil pentru pregătirea şi examinarea DSD la Colegiul Naţional „Al. Papiu Ilarian”, la Liceul „Bolyai Farkas”, la Gimnaziul „Friedrich Schiller”, toate din Târgu Mureş, la Liceul Teoretic „Joseph Haltrich” din Sighişoara şi la două licee din Miercurea Ciuc, fiind angajatul statului german, care finanţează acest program de studiu.
Profesoara Laura Matiş a precizat că certificatele de nivel B1 pot fi echivalate cu examenul de competenţe lingvistice într-o limbă străină în cadrul examenului de Bacalaureat.
„Deutsches Sprachdiplom (DSD) este un examen de limbă germană care este recunoscut atât naţional, cât şi internaţional, având valabilitate nedeterminată. Certificatul de competenţe lingvistce B2/C1 este valabil nu doar în Germania, ci şi în ţările din spaţiul germanofon. Aceste certificate (B2/C1) le dau posibilitatea absolvenţilor să studieze la universităţi din Germania, Austria şi Elveţia”, a precizat Laura Matiş.
Profesoara Zsuzsanna Bodoni a precizat că examenul susţinut de cei 28 de elevi cărora li s-au înmânat diplomele, miercuri, a constat în mai multe probe: probă de înţelegere a textelor scrise (LV), probă de înţelegere a textelor audiate (HV), probă de producere de mesaje scrise (SK) şi proba orală (MK).
„Examenul este gratuit pentru elevii colegiului nostru. Elevii trebuie să aibă minim 600 ore de studiu a limbii germane ca să poată să participe la examen, iar cei care obţin atestatul de limbă DSD1 (A2-B1) au şanse să meargă mai departe pentru următorul nivel, DSD2 (D2- C1). Statul german finanţează toată această activitate. E foarte important că toţi au luat examenul pentru că trei ani la rând trebuie să avem peste 55% de promovabilitate ca să păstrăm dreptul de a organiza acest examen. Deci suntem cumva în perioada de probă. Până acum promovabilitatea a fost de 100%, iar dacă aceasta se va menţine şi în anul următor, vom putea fi centru de examinare”, a precizat Zsuzsanna Bodoni.
Directorul Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian”, Cristina Ligia Someşan, i-a felicitat pe elevi şi pe profesorii care i-au pregătit, arătând că tinerii vor avea o serie de avantaje obţinând acest certificat de competenţe lingvistice.
„Limba germană mi s-a părut extrem de grea (…) dar mi-a dat acea satisfacţie să învăţ o limbă care m-a făcut să simt că fac parte dintr-o elită a vorbitorilor de limbi străină (…). Acesta e motivul pentru care mă uit cu atâta preţuire şi recunoştinţă la doamnele profesoare şi la domnul profesor pentru toată dăruirea pe care o pun în munca pe care o fac cu voi, pentru felul în care insistă să învăţaţi bine această limbă şi pentru felul în care se gândesc, până la urmă, la viitorul vostru. Sunt convinsă şi eu, şi dânsele, şi şi voi, că veţi avea nişte avantaje mari în plus faţă de cei care nu stăpânesc limba germană. Diplomele de astăzi poate că aveţi senzaţia că sunt o foaie de hârtie. Mie mi se pare că este o foiţă de aur după ceea ce ascunde ca şi conţinut, ca şi greutate, ca şi posibilităţi pentru viitorul vostru. Vă felicit pe voi, le mulţumesc doamnelor profesoare şi mulţumesc domnului profesor Jörg Feldmann, la care mă uit cu drag când îl văd cât de hotărât porneşte spre voi şi cum nu renunţă şi nu scade calitatea pregătirii”, a spus Cristina Ligia Someşan, în timpul festivităţii de înmânare a diplomelor. AGERPRES