Putin împlinește astăzi 70 de ani, iar oligarhul în sutană Kiril profită de ocazie și confecționează șefului de la Kremlin un portret encomiastic, oferindu-și binecuvântarea pentru politica represivă, totalitară și revizionistă a Rusiei. Gestul nu este nici pe departe unul izolat, ci lămurește cu asupra de măsură expresia cea mai vizibilă a politicii pe care Biserica Ortodoxă Rusă o promovează unitar și ofensiv de la începutul invadării Ucrainei. Pentru Kiril, domnia lui Putin este mandatată de la Dumnezeu, cu scopul de a „îndeplini un serviciu de o importanță deosebită și de mare responsabilitate pentru soarta țării și a oamenilor pe care îi are în grijă”, iar președintele rus merită toate laudele pentru „transformarea imaginii Rusiei, consolidarea suveranității și a capacității de a apăra țara și de a-i proteja interesele”. Pe această cale, celui vinovat pentru crimele din Ucraina – unele în vecinătatea genocidului – i se urează „sănătate multă și viață lungă”.
În urmă cu o săptămână, după ce Putin a anunțat mobilizarea parțială, același oligarh în sutană muta strategic accentul propagandistic pus pe „operațiunea militară specială” spre mai vechea paradigmă a războiului sfânt, susținând că rușii trebuie să-și îndeplinească datoria militară, iar cei care mor pentru țară vor ajunge alături Dumnezeu, „în împărăția Sa, în glorie și în viața veșnică”. Ceea ce pentru ucraineni și restul lumii civilizate este o crimă abominabilă, pentru înalta față bisericească devine un război sfânt purtat de Cea de-a Treia Romă contra Apusului decadent.
În mijlocul unor asemenea derive teologice, nu ar mai trebui să ne surprindă delirul misticoid al lui Putin, care se vede angrenat într-o luptă împotriva civilizației occidentale, care este acuzată de „satanism pur”. În speech-ul ținut cu ocazia anexării ilegale a regiunilor ocupate din Ucraina, liderul de la Kremlin a afurisit Vestul și s-a transformat în heraldul celor mai rudimentari și mai inculți conspiraționiști, care consideră că Occidentul este angajat într-o misiune de supunere a întregii omeniri prin intermediul unor mecanisme oculte. Ofensiva discursivă împotriva păcatelor Occidentului este o veche armă din panoplia propagandistică a Kremlinului, numai că de aceasta dată retorica lui Putin trebuie scanată cu mai multă atenție, mai ales pe fondul înmulțirii amenințărilor nucleare din partea unor înalți oficiali ruși.
Tot astăzi, se împlinesc 16 ani de la moartea Annei Politkovskaia, o talentată și curajoasă jurnalistă care s-a opus politicii lui Putin. Aceasta a fost asasinată pe 7 octombrie 2006, în holul imobilului în care locuia. Nici până astăzi nu se cunoaște cine a ordonat execuția, motiv pentru care Rusia a fost condamnată în 2018 de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru că nu făcut „niciun efort” pentru a-l identifica pe comanditarul crimei.
Foto: aljazeera.com
Leonard Azamfirei