Deputatul UDMR, Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului, a declarat vineri, la Târgu Mureş, în cadrul Conferinţei Naţionale ‘Eficienţa Energetică în Clădiri’, că procedura de infringement pe reabilitarea termică, anunţată de Comisia Europeană împotriva României, nu ar fi ceva grav, deoarece chiar dacă s-a depăşit termenul, normele respective se vor finaliza în acest an.
Borbely a făcut referire la procedura de infringement anunţată în urmă cu o zi de Comisia Europeană împotriva României şi Cehiei pentru că nu au furnizat informaţii cu privire la implementarea Directivei 2010/31/EU referitoare la eficienţa energetică a clădirilor, ca urmare a lipsei unor norme de aplicare.
Acesta a spus că există o iniţiativă şi un regulament european care trebuie să se aplice şi în România, care are, în acest moment, circa 1.400 de clădiri reabilitate termic şi că există încă 40 de proiecte propuse pentru finanţare europeană în acest domeniu.
‘În prezent, am înţeles că sunt 40 de proiecte, deocamdată sunt numai reşedinţele de municipii care pot să acceadă, sunt circa 40 de proiecte care sunt în analiză la UE. E foarte important, am văzut ieri şi acea ştire că UE a atenţionat România, e un infringement şi pe reabilitarea termică. De ce? Pentru că numai în anul acesta, de la 1 ianuarie în mod obligatoriu aceste reglementări sunt în vigoare şi mai trebuie unele norme finalizate. Dar, oricum, România va reuşi anul acesta să finalizeze şi normele, pentru că e foarte complicat, e foarte complex (…) Din câte m-au informat colegii, deja sunt în lucru unele norme metodologice. Nu e ceva grav’, a susţinut Borbely. Acesta a spus că este bine că normele respective se vor aplica ‘pentru că s-a tărăgănat destul de mult’ şi că auditorii s-au pregătit prin cursuri, ajungându-se la 1.800 de auditori, în condiţiile în care în 2007 erau 200.
Laszlo Borbely a mai subliniat că, din 2012, România trebuie să aprobe construirea de clădiri care să nu aibă pierderi energetice şi că în anumite zone din ţară deja a început construirea unor asemenea imobile.
‘În 2021, vă anunţ că trebuie România, tot aşa, să construiască numai clădiri spre costuri energetice zero, deci e un angajament care pare ceva ştiinţifico-fantastic în momentul actual în România, dar trebuie să ne pregătim. Trebuie să vedem cum economisim energia, ce înseamnă eficienţa energetică – care nu înseamnă numai reabilitarea clădirilor, numai să căptuşeşti clădirea. Înseamnă foarte mult: înseamnă şi noi posibilităţi de încălzire’, a susţinut fostul ministru al Mediului.
Laszlo Borbely a susţinut că în Târgu Mureş a fost construită deja o casă verde, o clădire de birouri alimentată prin surse alternative, ceea ce presupune ‘foarte multe posibilităţi de a reduce consumul’.
Conferinţa Naţională ‘Eficienţa Energetică în Clădiri’ este organizată, vineri şi sâmbătă, de Asociaţia Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC), la Universitatea ‘Petru Maior’ din Târgu Mureş.
AGERPRES