Pus în dezbatere publică proiectul pentru structura anului școlar 2020-2021 a stârnit reacția elevilor. Potrivit proiectului anul școlar ar începe pe 14 septembrie, vacanța de iarnă după 20 de zile ar fi urmată de vacanța intersemestrială, producând ”un real dezechilibru din punct de vedere educațional”, spun elevii. De aceea Consiliul Național al Elevilor solicită ministrului Educației și Cercetării retragerea proiectului de ordin.
” Faptul că proiectul de Ordin prevede cel mai scurt an școlar din istoria recentă nu este un aspect îmbucurător pentru beneficiarul primar al educației – nu structura anului școlar ar trebui să fie una mult mai aerisită pentru a permite dezvoltarea personală și profesională a elevului, ci metodele de predare-învățare-evaluare folosite și arhitectura curriculară implementată. Susținem adoptarea unei măsuri care să ducă la creșterea calității actului instructiv- educativ, in extenso, anul școlar urmând să înceapă la 1 septembrie și să se încheie în 1 iunie”, arată elevii într-un comunicat de presă, citat de Hotnews.
Elevii atrag atenția asupra decalajului în calendarul examenelor naționale, pe care trebuie să le susțină în toiul verii, în săli fără sistem de ventilație, aspect ce duce la un randament scăzut și la absenteism.