Astăzi s-au finalizat dezbaterile publice privind obținerea Acordului de mediu, care au avut loc la Deda, Vătava, Răstolița și Lunca Bradului.
Toate comentariile primite până la ședințele de dezbatere publică și cele din timpul dezbaterilor se vor centraliza și se vor înainta după etapa de consultare a publicului, titularului de proiect, apoi se solicită PDV de la autoritățile membre CAT. Urmând a se lua decizia privind emitererea acordului de mediu.
Pentru ca Hidrocentrala de la Răstolița să producă anul viitor curect electric, dacă se obține Acordul de Mediu, mai trebuie ca în 2024 se fie dată HOTĂRÂREA DE GUVERN pentru scoaterea definitivă din fond forestier, urmând apoi:
Licitație și defrișare a cuvei lacului
Umplerea treptată a lacului și primele probe – începutul anului 2025.
În 22 mai 2024 vă informam că Hidroelectrica S.A. a depus la Agenția de Mediu toate completările solicitate – documentație finalizată – cu solicitarea de emitere a acordului de mediu pt proiectul „Scoatere definitiva din fond forestier și defrișare teren in vederea finalizării Amenajării Hidroenergetice Răstolița”, astfel:
Studiu de evaluare a impactului asupra corpurilor de apa (SEICA) – elaborator Asociere SC Aqua proiect SA și INHGA
Studiu de evaluare adecvata (EA) – elaborate de EPMC Consulting SRL Cluj-Napoca
Studiu ihtiologic – elaborate de Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pt Protectia Mediului Bucuresti
Raport privind impactul asupra mediul (RIM) – elaborate de EPMC Consulting SRL
Etape importante parcurse până acum:
Februarie 2022 – am participat la PRIMA VIZITĂ DE LUCRU cu reprezentanții Hidroelectrica – dicuții despre continuarea lucărilor și inițiative legislative urgente penrtu deblocarea lucrărilor
August 2022 – am participat la dezbaterea publică pentru acordarea AVIZULUI DE MEDIU AMENAJAMENTULUI SILVIC AL OCOLULUI SILVIC RĂSTOLIȚA, în perimetrul căruia urmează să fie creat lacul de acumulare pentru funcționarea hidrocentralei.
August 2022 – FINALIZAREA INABULĂRILOR la Barajul de la Răstolița, fără de care nu puteau fi continuate celelelte proceduri pentru finalizarea barajului.
Iunie 2023 – Hidrocentrala de la Răstolița devine OBIECTIV STRATEGIC DE INTERES NAȚIONAL prin proiectul de lege pe care l-am susținut și votat în Camera Deputaților.
Septembrie 2023 – împreună cu dl Vasile Carnariu, președinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate,, în vizită la 𝐛𝐚𝐫𝐚𝐣𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐑𝐚̆𝐬𝐭𝐨𝐥𝐢𝐭̦𝐚
Martie și iunie 2024 – am participat la COMANDAMENTE DE LUCRU, împreună cu dl Marius Antonie Negru, ministru secretar de stat în Ministerul Energiei, și dl Bogdan Badea, director de investiții în cadrul Hidroelectrica. Au fost dezbătute problemele apărute, s-au detaliat soluțiile pentru avansarea cât mai rapidă a lucrărilor care mai sunt de executat și s-a stabilit calendarul acțiunilor viitoare, pentru ca acest obiectiv de interes public major să fie finalizat, cu prioritate. Lucrările avansează, se asfaltează partea rămasă din drumul de contur, au fost aduse noi instalații, s-au făcut racordurile pentru panourile de control din Hidrocentrală.
Premergătoare acestora au fost două etape fără de care nu s-ar mai fi vorbit despre finalizarea acestui baraj, în timpul Guvernărilor PSD: două HG – în 2014 și în 2017 – adoptarea HOTĂRÂRII DE GUVERN PRIVIND APROBAREA AMPLASAMENTULUI ŞI DECLANŞAREA PROCEDURILOR DE EXPROPRIERE a imobilelor proprietate privată, sumele prevăzute fiind atunci chiar bugetate și virate beneficiarului.
Deputat Dumitrița Gliga
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.