reflectă situaţia de la 1 decembrie 2021, numărul maghiarilor din România este estimat la 1,1 milioane, se arată în studiul publicat, luni, de specialiştii site-ului Nepszamlalas.ro, care au ajutat la recensământul maghiarilor din România.
Sociologii portalului, administrat de Asociaţia Analiştilor în Politici Publice din Cluj-Napoca, au pornit de la ipoteza că, în cadrul unei localităţi, cei care nu au date legate de naţionalitate sunt distribuiţi în acelaşi mod ca cei care au oferit date în acest sens.
Rezultatele oficiale au indicat 19 053 815 locuitori în România, dintre care 1 002 151 s-au declarat maghiari. Cu toate acestea, la aproximativ 2,5 milioane de persoane nu s-a înregistrat etnia, iar specialiştii estimează că printre aceştia mai există încă 100 000 de maghiari.
Aceştia au explicat că din cele aproximativ 2,5 milioane de persoane de naţionalitate necunoscută, aproximativ 1,5 milioane au completat doar parţial formularul de recensământ, ceea ce s-a putut întâmpla împotriva voinţei lor, din cauza unei erori a platformei online. Un milion de persoane fie nu s-au folosit de facilitatea autorecenzării online, fie nu au fost contactate de către recenzori, datele lor fiind transferate din registrele administrative în baza de date a recensământului, fără a fi identificate în funcţie de etnie.
Potrivit Nepszamlalas.ro, nici la recensământul de anul trecut numărul persoanelor care în mod deliberat nu şi-au declarat etnia nu a fost semnificativ.
Portalul a mai precizat că proporţia etniilor va fi contabilizată oficial doar în rândul celor care şi-au declarat etnia, conform metodologiei stabilite prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului din anul 2020. Potrivit metodologiei, proporţia românilor este de 89,33%, a maghiarilor 6,05%, a romilor 3,44%, a ucrainenilor 0,28%, a germanilor 0,14%, în timp ce proporţia totală a altor minorităţi etnice este de 0,77%.
Dacă maghiarii reprezintă 6,05% şi în rândul populaţiei fără date legate de naţionalitate, atunci, în România, cu 19 milioane de locuitori, se poate presupune o populaţie maghiară de 1,140 milioane. Totuşi, sociologii de la Nepszamlalas.ro au luat în calcul şi faptul că maghiarii au absentat în număr mai mic de la recensământ, cu o rată totală de aproximativ 9% (cei cu chestionarul parţial completat sau cei care au fost preluaţi din registrele administrative) faţă de proporţia naţională care a fost de 13%.
Acest lucru înseamnă că totalul comunităţii maghiare din România este de aproximativ 1,1 milioane, au tras concluzia specialiştii.
Într-un comunicat, preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a atras atenţia asupra studiului publicat pe portalul Nepszamlalas.ro. Acesta a mulţumit membrilor comunităţii care şi-au declarat etnia maghiară, miilor de participanţi la campania de informare şi celor care, prin modificarea legii, au făcut posibilă – pentru prima dată în ultimii 30 de ani – folosirea limbii maghiare la completarea chestionarului.
“Rezultatele recensământului sunt cunoscute şi este adevărat că avem şi pierderi care ne întristează. Dar, în loc de deznădejde şi de lamentaţii, eu totuşi propun tuturor să ne continuăm munca începută pe plaiurile natale. O comunitate puternică în suflet şi în inimă şi neclintită în identitatea sa naţională va fi capabilă să facă acest lucru: iar comunitatea noastră este o astfel de comunitate”, a conchis preşedintele UDMR, în comunicat.
Sursa: MTI