Odată cu venirea verii a început şi numărarea puilor de barză. Ornitologii din judeţul Mureş au început să ineleze puii din cuiburile existente. Fiecare pasăre primeşte câte două inele, cu ajutorul cărora va fi foarte uşor de identificat de la distanţă. Inelarea berzelor este un fel de recensământ, cu ajutorul căruia se adună informaţii despre migraţia păsărilor şi durata lor de viaţă.
Papp Tamas – Asociaţia „Grupul Milvusˮ: Începem cu inelul color, pe care îl punem pe piciorul drept sus. Inelul color este foarte bun pentru că are nişte caractere foarte mari, se pot citi cu binoclu şi cu luneta de la distanţă. Mai punem şi un inel din oţel.
Fiecare pui de barză primeşte câte două inele
Pe unul dintre inele este trecut codul unic al păsării, iar pe celălalt, datele de unde provine.
Papp Tamas – Asociaţia „Grupul Milvusˮ: Ca în fiecare an, urcăm la cuiburi, montăm câte un inel din pastic şi unul din oţel, nu mai e din aluminiu aşa că putem urmări dinamica populaţiei, cam ăsta este scopul inelării.
În satul Dumbrăvioara, din judeţul Mureş, sunt două cuiburi de berze, care sunt atent monitorizate cu camerele de supraveghere, atât de specialişti cât şi de iubitorii de păsări din toată lumea. În ambele cuiburi, urmărite cu camera, de la noi, au fost 5 pui, dar câte unul a murit şi a fost aruncat de părinţi, aşa că în ambele cuiburi cresc acum câte 4 pui.
Iulia Vizi – Asociaţia „Grupul Milvusˮ: Suntem foarte bucuroşi că cei 8 pui despre care vorbim sunt foarte bine. Sperăm să îi vedem că trec cu bine această perioadă de vară, în care sunt anunţate destule zile secetoase.
Acţiunea de inelare a puilor de berze va continua şi în zilele următoare. În anul 2019, peste 550 de berze au fost inelate, iar anul acesta se pare că vor fi şi mai multe.
Vezi video pe Observator TV