Cantităţile de deşeuri reciclate în judeţul Mureş şi în Tîrgu-Mureş sunt în scădere. Acest lucru este supărător şi se înscrie în situaţia generală a ţării, care nu se prezintă deloc bine la capitolul reciclare. Astfel, date prezentate luna trecută de Agenţia Europeană pentru mediu menţionează România şi Bulgaria ca fiind ţările cu cea mai mică rată de reciclare a aşa-numitor deşeuri municipale. „Conform Eurostat, situaţia din România este una dintre cele mai rele din Uniune Europeană. În România, 99% dintre toate deşeurile municipale sunt depozitate în gropi, iar media în UE este de 38%. …”. Am analizat în continuare care este situația reciclării deșeurilor în județul Mureș și implicit în Tîrgu-Mureș și ce s-a mai întâmplat cu mult-trâmbițatele clopote de reciclare …
Acum 8 ani
În Tîrgu-Mureș, reciclarea selectivă a deșeurilor a început acum aproximativ 8 ani, iar în mod mai serios, acum aproximativ 3 ani, moment în care au fost amplasate celebrele containere colorate (galbene, albastre și verzi). Totuși, unii cetățeni ne-au sesizat că, în oraș, unele containere au fost retrase. Astfel, am încercat să aflăm adevărul: populația s-a plictisit deja de reciclare, astfel încât au scăzut cantitățile reciclate sau motivul retragerii containerelor este altul? A rezultat că, într-adevăr, târgumureşenii reciclează mai puţin… Subiectul nu este lipsit de importanță, având în vedere că România este supusă de către Uniunea Europeană unor prevederi stricte referitoare la reciclarea selectivă. Dacă țara noastră nu atinge obiectivelor impuse de UE, riscă amenzi de 200.000 de euro pe zi, pentru fiecare obiectiv neîndeplinit.
A crescut, n-a crescut…
Situaţia este ambiguă. Pe de o parte, Dan Şandor, manager de marketing la SC Professional Recycle SRL (unul dintre actorii implicaţi în gestionarea containerelor colorate pentru reciclare din Tîrgu-Mureş), ne-a informat că cantitatea de deşeuri reciclate de târgumureşeni este creştere, cu 15-20% pe an. Totodată, acesta ne-a spus că e adevărat că unele containere au dispărut, în sensul că au fost arse de ţigani sau că, în vreo două cazuri, au fost mutate în zone unde populaţia le foloseşte mai intens. Mai mult, Dan Şandor a afirmat că „Tîrgu-Mureş este al doilea mare reciclator din ţară”. Deci, situaţia se prezintă foarte bine.
Dar, din datele obţinute de la Gabriela Neacşu, Expert PR&Comunicare la Ecorom Ambalaje (firma care furnizează, în toată ţara, containerele colorate pentru reciclare), rezultă clar că, din 2010 încoace, cantităţile de deşeuri reciclate în Tîrgu-Mureş prin sistemul celor trei clopote colorate au scăzut. Astfel, în perioada iunie – decembrie 2012, au fost reciclate 164 tone de deşeuri; în anul 2011, au fost depuse în clopotele colorate, 785 tone de deşeuri; însă, anul trecut, cantitatea a scăzut considerabil, până la 470 de tone.
Acelaşi lucru rezultă şi din datele furnizate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş, date referitoare la judeţul Mureş. Astfel, în 2012, doar cantitatea de hârtie reciclată a crescut faţă de 2011, de la 4334.196 t la 5647.182 t. În schimb, cantitatea de PET-uri a scăzut de la 6442.974 t (2011) la 4240.215 t (2012), deşeurile de PE au scăzut de la 761.965 t (2011) la 659.39 t (2012), deşeurile de sticlă au scăzut de la 10701.856 (2011) la 3711.46 t (2012). În plus, în 2012 s-au reciclat, faţă de 2011, şi mai puţine baterii sau acumulatori uzaţi, uleiuri uzate şi anvelope uzate.
Detaliere
Referitor la o posibilă retragere sau scădere a numărului de containere pentru reciclarea selectivă, Gabriela Neacşu ne-a informat că Eco-rom Ambalaje nu a retras aceste containere, mai mult, numărul lor a crescut progresiv: ,,SC Eco-Rom Ambalaje SA nu a dispus retragerea sau relocarea punctelor de colectare separată din Tîrgu-Mureş. Totuşi, 3 puncte nu se mai află pe vechile poziţii, şi anume:punctul de la Piaţa Dâmbu (incendiat), punctul de la Gara CFR retras în urma unei solicitări din partea primăriei şi punctul de la Complex Furnica retras în urma unei solicitări din partea Primăriei. […] În cadrul parteneriatului dintre SC Eco-Rom Ambalaje SA, Primăria municipiului Tîrgu-Mureş şi operatorul de salubritate SC Salubriserv SA am livrat 250 containere tip Igloo de 2.5mc destinate colectării separate a deşeurilor de ambalaje. Containerele au fost livrate după cum urmează: în cursul anului 2010, 190 bucăți (63 Hartie/Carton, 64 Plastic/Metal si 63 Sticla), iar în cursul anului 2011 alte 60 de bucăți(23 Hartie/Carton și 37 Plastic/Metal),,.
Totodată, Gabriela Neacşu a apreciat implicarea târgumureşenilor şi calitatea materialului colectat, dar a afirmat că au scăzut cantităţile reciclate, arătând că o cauză pentru acest lucru sunt furturile din containere. Pe scurt, Gabriela Neacşu a caracterizat evoluţia sistemului de colectare selectivă în Tîrgu-Mureş, din 2010 până astăzi, în felul următor: ,,Evoluția sistemului de colectare selectivă a fost în continuă creștere din punctul de vedere al implicării populației și a calității materialului colectat, mai puțin al cantităților. În 2012 ne-am confruntat cu furturile masive ale deșeurilor de ambalaje din containerele de colectare selectivă, în special de când s-a închis groapa de gunoi și parte din populația ce avea ca îndeletnicire sortarea reciclabilului din groapă acum vandalizează sistemul de colectare selectivă”,.
În judeţ
Toate oraşele din judeţul Mureş au luat măsuri pentru ca reciclarea selectivă să poată fi realizată, acest lucru fiind obligatoriu prin lege. Mai multe detalii am obţinut de la Lina Nistor, Consilier superior în cadrul Compartimentului Gestiune Deşeuri şi Substanţe Chimice Periculoase de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş: ,,În ceea ce privește colectarea separată, legile în vigoare prevăd ca primăriile să organizeze puncte de colectare selectivă pentru deșeurile de hartie-carton, mase plastice, metal, sticlă și DEEE, ceea ce în mare parte au realizat. Toate aceste au fost controlate de către GNM – Comisariatul Județean Mureș, prin comisarii Gărzii de Mediu. Modul de implementare a acestor măsuri se află în baza de date a GNM – Comisariatul Județean Mureș. […] Toate localitățile urbane ale județului au puncte de colectare pentru deșeurile de ambalaje de hârtie-carton, mase plastice, metal, sticlă. […] În județul Mureș se realizează reciclarea pentru mase plastice, metal, sticlă”.
Cele trei clopote colorate
Containerele pentru colectarea selectivă a deșeurilor pe cale le vedem în tot orașul (colorate în galben, albastru şi verde) sunt prezente în Tîrgu-Mureș din vara anului 2010 și au fost amplasate printr-un acord între Primărie, SC Salubriserv SA şi societatea Eco-Rom Ambalaje SA. „Avem contractul de concesiune pentru ridicarea deșeurilor cu Salubriservul, care au un contract cu Professional Recycle, firmă care asigură reciclarea. Punctele de colectare au fost dotate printr-un contract cu Eco-Rom-ul”, ne-a declarat Kagan Ildiko, șefulului Serviciului de Control Gospodărire Comunală, din cadrul Primăriei Tîrgu-Mureş. În clopotul galben se aruncă deşeurile din plastic şi aluminiu, în cel albastru cele de hârtie şi carton, iar în cel verde sticla. Containerele sunt furnizate gratuit de către Eco-Rom Ambalaje din București, o organizație care acționează ca o interfață pentru o misiune în interesul public: protejarea mediului înconjurător prin respectarea angajamentelor privind atingerea obiectivelor de valorificare și reciclare a deșeurilor de ambalaje. Prin contractul de preluare a responsabilității, Eco-Rom Ambalaje îndeplinește obiectivele de valorificare și reciclare a ambalajelor introduse pe piață pentru companiile producătoare sau importatoare de produse ambalate.
Din 2010 până în prezent
Containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor au existat și anterior anului 2010 (când au fost amplasate containerele furnizate de Eco Rom). Inițiativa începuse cu cinci ani înainte când au fost amplasate aproximativ 130 de containere de plastic și 25 containere metalice. Numărul acestora a scăzut an de an, aproximativ 50 dintre acestea fiind distruse prin incendiere sau furate pentru a fi valorificate la fier vechi (cele de metal).
După cum am menţionat deja, containerele pentru reciclarea selectivă au fost amplasate printr-un acord între Primărie, SC Salubriserv SA şi societatea Eco-Rom Ambalaje SA cu sediul în București. În plus, un rol foarte important îl ocupă firma Professional Recycle SRL, care are, conform declarației şefului Serviciului de Control Gospodărire Comunală, din cadrul Primăriei Târgu-Mureş, doamna Kagan Ildiko, un contract cu Salubrisevul în privința asigurării procesului de reciclare efectivă.
Dan Șandor, director de marketing la Professional Recycle, ne-a declarat că „în prezent există în Tîrgu-Mureș 87 de seturi (cu câte trei clopote colorate) și 120 de seturi pe județ. Containerele sunt golite în fiecare zi”.
Tîrgumureșenii reciclează
,,La ultima monitorizare a containerelor din septembrie 2012 s-a remarcat faptul că cetățenii colectează selectiv corect, iar punctele sunt accesibile cetățenilor”, a declarat Gabriela Neacşu.
Totuși, este loc de mai bine. În primul rând ar fi de lucru în privința mentalității cetățeanului român. Acesta trebuie să înțeleagă că reciclarea este o atitudine civică care aduce beneficii nu doar de ordin ecologic, dar și economic, prin reutilizarea materialelor și reintroducerea acestora în rândul consumatorilor. Apoi reciclarea însăși trebuie făcută responsabil. Astfel, recomandăm atenție în momentul introducerii deșeurilor în containere: au fost semnalate cazuri în care deșeurile nu au fost aruncate în containerele indicate (de exemplu hârtia a fost aruncată în containerul pentru sticlă ș.a.m.d.). În plus este foarte util să presați ambalajele (pet-urile, cutiile de hârtie etc.) pentru a economisi spațiul din clopotele pentru reciclare.
Pagube și disconfort
Şeful Poliţiei Locale Tîrgu-Mureş, Valentin Bretfelean, a declarat că furturile din containerele de reciclare selectivă sunt la ordinea zilei, iar că făptaşii provin mai ales din zona Valea Rece: ,,Unele persoane, din dorinţa de a colecta PET-uri, distrug încuietorile containerelor. Zilnic confiscăm 4-5 cărucioare pline cu materiale furate din containerele de reciclare selectivă”. În plus, poliţiştii aplică amenzi, dar de obicei acestea nu sunt plătite de hoţi.
Pagubele provocate de „atacul” asupra clopotelor colorate nu sunt de neglijat. Au existat cazuri în care containerele au fost incendiate fiindcă hoţii nu au putut să deschidă trapa de dedesubt pentru a scoate deșeurile. Iar un astfel de container valorează 500 de euro. Cel mai frecvent, deschideri ilicite ale containerelor sunt întâlnite în cartierele Dâmbu Pietros și Tudor, în zonele mai întunecoase, mai puțin circulate. Hoţii răstoarnă containerele, deschid trapa de dedesubt și extrag deșeurile, în special PET-urile, pe care apoi le vând stațiilor de preluare a deșeurilor. Au fost semnalate chiar cazuri în care romii și-au introdus copiii prin orificiul de introducere a deșeurilor pentru a extrage PET-uri sau hârtie.
Reciclarea și mentalitatea
Astăzi, singurul impediment pentru ca orașul Tîrgu-Mureș să obțină niște rezultate remarcabile în domeniul reciclării este mentalitatea unora dintre târgumureșeni. Aceștia pur și simplu nu conștientizează avantajele reciclării. De exemplu, domnul Adrian Manta (30 de ani) din Tîrgu-Mureș refuză să recicleze selectiv deșeurile menajere fiindcă, spune el, e prea multă… bătaie de cap: „Eu nu reciclez. E prea complicat. Păi cum, să pun în câte o pungă separată plasticul, în alta hârtia, iar în altă metalul? Nu am vreme de așa ceva!” Ce este complicat în acest sistem de reciclare, noi încă nu am reușit să înțelegem.
Însă, din fericire nu toți cetățenii orașului au aceeași mentalitate în privința reciclării. Doamna Ioana D. (28 de ani) a spus: „într-adevăr e un pic mai dificil să colectezi selectiv deșeurile menajere, dar merită! Fiindcă astfel protejăm natura și păstrăm orașul curat. În plus, prin acțiunea de reciclare dovedim că suntem niște oameni responsabili cărora ne pasă nu doar de mediul înconjurător, ci și de urmașii noștri fiindcă resursele acestei planete nu sunt infinite”.
Actorul principal: Eco-Rom
După cum reiese din analiza site-ului companiei, Eco-Rom Ambalaje este o organizație înființată de către industrie și acționează ca o interfață pentru o misiune în interesul public: protejarea mediului înconjurător prin respectarea angajamentelor privind atingerea obiectivelor de valorificare și reciclare a deșeurilor de ambalaje.
La ora actuală, peste 1.400 de companii din România beneficiază de pachetul de servicii oferit de către Eco-Rom Ambalaje, compania asumându-și responsabilitatea atingerii obiectivelor de valorificare și reciclare pentru ambalajele introduse pe piața națională. În perioada 2005-2006 Eco-Rom Ambalaje a inițiat, în parteneriat cu autoritățile locale și operatorii de salubritate, proiecte pilot de colectare selectivă a deșeurilor de ambalaje în 10 localități din România pe eșantioane de 10.000 de locuitori. În anul 2007 Eco-Rom Ambalaje a lansat Programul Național de Colectare Selectivă a deșeurilor de ambalaje de la populație, program care a ajuns și la Tîrgu-Mureș în anul 2010. De altfel, cele trei clopote colorate (pentru hârtie și carton, plastic și aluminiu, respectiv sticlă) au fost furnizate gratuit de către Eco-Rom.
Obiective greu de atins
După cum s-a văzut din statisticile publicate în acest articol, cantităţile de deşeuri reciclate în judeţul Mureş şi în Tîrgu-Mureş sunt în scădere. Acest lucru este supărător şi se înscrie în situaţia generală a ţării, care nu se prezintă deloc bine la capitolul reciclare. Astfel, date prezentate luna trecută de Agenţia Europeană pentru mediu menţionează România şi Bulgaria ca fiind ţările cu cea mai mică rată de reciclare a aşa-numitor deşeuri municipale. Este vorba despre toate tipurile de deşeuri generate de gospodării sau firme şi care sunt colectate de autorităţile locale. Pentru a respecta ţintele europene stabilite pentru 2020, cele două state ar trebui să crească în fiecare an rata de reciclare cu 4%. „Conform Eurostat, situaţia din România este una dintre cele mai rele din Uniune Europeană. În România, 99% dintre toate deşeurile municipale sunt depozitate în gropi, iar media în UE este de 38%. De asemenea, reciclarea este de doar 1% în România, în timp ce media Uniunii este de 24%. La compostare procentul este de 0%, faţă de media UE de 18%. Asta ne indică clar faptul că există un decalaj mare în privinţa gestionării deşeurilor şi sunt necesare eforturi semnificative pentru a merge către implementarea Directivei”, a afirmat Julio Garcia Burgues, şeful Direcţiei de Management al Deşeurilor a UE, în cadrul unei conferinţe de specialitate.
Titi Dălălău