Ministrul Mediului, Korodi Attila, consideră că se impune continuarea lucrărilor de punere în siguranţă a iazului de decantare de la fosta mină de cupru Bălan, despre care spune că este cea mai vulnerabilă zonă minieră din Harghita.
Korodi Attila a vizitat zona iazului de decantare unde au loc lucrări de punere în siguranţă şi reconstrucţie ecologică, el afirmând că, din informaţiile pe care le are, fondurile vor ajunge doar pentru două luni de zile, chiar dacă este nevoie de continuarea acestor lucrări pentru a fi evitat orice risc de afectare a stabilităţii iazului.
Probleme
„Chiar dacă lucrările sunt avansate la nivel de 60%, în acest an sunt bani încă pentru două luni de zile, din datele pe care le avem la dispoziţie. Asta înseamnă că dacă laşi lucrările necontinuate, riscă să nu fie controlat fenomenul în momente de criză. Şi sunt două momente diferite – o dată când ai debite extraordinari de mari şi pe de altă parte când intri într-o perioadă de secetă severă şi atunci poţi avea pulberi de pe iaz, cu concentraţie mare de metale grele (…) Din cauza aceasta, ceea ce e foarte important, dacă ai început lucrarea să ai bugetare şi să continui. Şi voi cere Conversmin să continue, pentru că (…) aici este cel mai periculos punct din Harghita, este punctul critic maxim din punct de vedere a iazurilor de decantare şi punerea lor în siguranţă. Şi dacă mai avem bani pentru două luni de zile înseamnă că şase luni nu se va lucra. Nu, aşa nu merge!”, a declarat ministrul Mediului.
Acesta a explicat că se derulează mai multe lucrări, atât pentru punerea în siguranţă a iazului de decantare cât şi pentru recalibrarea aducţiunilor şi a malului Oltului, dar a început şi un proiect multianual de redimensionare a albiei râului, lucrări care sunt finanţate din mai multe surse.
Finanțări
Korodi Attila a subliniat că ceea ce poate face Ministerul Mediului este să finanţeze unele lucrări de la bugetul statului, dar şi să atragă fonduri europene.
„De la bugetul statului, de anul trecut, este deschisă o linie de finanţare prin Fondul de Mediul, prin care ei pot să atragă finanţări pe proiecte executate – noi am fi fericiţi ca banii aceştia deja să fie cheltuiţi, dar nu sunt cheltuiţi decât o mica parte – pe de altă parte, acum deja avem aprobare de la Comisia Europeană şi se lucrează la nivelul documentaţiilor tehnice ca în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro să putem să decontăm lucrări pe fonduri europene. Şi atunci înseamnă că Conversmin va avea o infuzie de aproape 60 de milioane de euro, bani pe care îi poate folosi pentru proiectele viitoare, cum este şi proiectul acesta şi altele care trebuie deschise, pentru că sunt foarte multe iazuri în ţară (…)’, a afirmat Korodi Attila.
Prezent la faţa locului…
…comisarul şef adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Szep Robert, a subliniat că, „marea problemă prin necontinuarea lucrărilor de închidere minieră, mai ales în cazul iazurilor de decantare, constă în faptul că mineralele componente ale iazului se transformă în minerale argiloase, acestea pot să devină adevărate paturi de alunecare pentru materialul acoperitor, se pot produce alunecări de teren, adică se poate ajunge la catastrofe naturale”.
Adjunctul şefului Gărzii Naţionale de Mediu a avertizat că dacă „sterilul din iazul de decantare porneşte la vale pe paturile de alunecare, atunci riscăm să afectăm circa 30 la sută din localitatea Sândominic, adică (…) aproape 3.000 de oameni vor fi îngropaţi sau partial îngropaţi’. Potrivit lui Szep Robert, este esenţial ca lucrările să fie continuate, întrucât dacă vor fi lăsate în paragină ‚se face mai mult rău decât bine”.
Primarul comunei Sândominic, Alajos Ferencz a spus că este esenţial ca lucrările să fie continuate şi să se finalizeze realizarea unei galerii alternative celei existente, care să preia pârâul Vărsăroaia, pentru ca să nu existe riscul ca apele să afecteze stabilitatea iazului.
În zona iazului de decantare nr 4 de la Bălan există aproximativ 11 milioane de metri cubi de steril, care au fost depozitaţi începând cu anul 1974. Sucursala Minieră Bălan şi-a încetat oficial activitatea în iunie 2006. În prezent, sunt în curs de execuţie lucrări de închidere şi reconstrucţie ecologică în valoare de aproximativ 84,4 milioane de lei.
AGERPRES