Tabăra de inelare de pe Grindul Chituc este una din cele mai importante stațiuni de cercetare ale migrației păsărilor de pe culoarul de migrație Pontico-Mediteraneean. Scopul cercetării este de a determina dinamica de migrație de toamnă și a monitoriza efectivele speciilor marcate.
“Anul acesta am sărbătorit cea de-a zecea toamnă consecutivă de inelare pe Grindul Chituc. 2023 a fost marcat de un influx puternic de pițigoi albaștrii, datorită cărora, am marcat cu inele un număr record de păsări. Astfel, în cea mai prolifică zi de inelare am marcat 1106 de exempalre, majoritar pițigoi albaștrii. În cele 103 zile de activitate am inelat 22.848 de păsări, cu 15% mai mult decât recordul anterior, stabilit în 2019”. au arrătat cei de la Grupul Milvus. Ei au mai declarat că au inelat exemplare aparținând a 110 specii în 2023, unele dintre aceste specii fiind pentru prima dată observate în România (sturzul cu creastă galbenă și pitulicea măslinie). Celelalte specii rare notabile din acest an fost: măcăleandrul albastru, pitulicea de Himalaya, pitulicea întunecată, presura cu creștet alb, presura mică și mărăcinarul siberian.
“Colectarea standardizată a datelor pe termen mediu și lung permite studierea unor procese ecologice extrem de lente. Cu fiecare nou an adăugat la baza de date construită în ultimii 10 ani, vom avea o imagine din ce în ce mai clară asupra schimbărilor populaționale și ale modificărilor în perioadele de migrație a unor specii. Analizând datele colectate se conturează schimbări în numărul total de exemplare capturate anual la unele specii: putem observa că inelăm anual din ce în ce mai mulți pitulici mici și mai puține exemplare de pescăraș albastru sau sfrâncioc roșiatic”, susțin specialiștii Milvus.