Universitatea „Petru Maior” (UPM) din Târgu Mureş a acordat, joi, titlul de Doctor Honoris Causa rectorului Universităţii Bucureşti, profesor universitar doctor Mircea Dumitru, fost ministru al Educaţiei, în semn de recunoaştere a excelenţei sale ştiinţifice şi profesionale în domeniul filosofiei, pentru promovarea culturii şi ştiinţei româneşti.
Potrivit conducerii UPM Târgu Mureş, propunerea pentru acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Mircea Dumitru a fost formulată în urmă cu aproape un an de Şcoala Doctorală de Litere, Ştiinţe Umaniste şi Aplicate din cadrul universităţii.
„Universitatea Petru Maior s-a aplecat asupra faptelor mele din anii aceştia în care am slujit şcoala românească şi astăzi îmi conferiţi titlul cel mai înalt academic pe care o universitate poate să îl acorde unor slujitori ai ei, titlul de Doctor Honoris Causa. Cred că aceasta arată, în acelaşi timp, şi o anumită comuniune de interese şi de idealuri între universităţile noastre”, a declarat prof. univ. dr. Mircea Dumitru, în cadrul universităţii.
În cadrul discursului său profesorul Mircea Dumitru a făcut o prezentare asupra gândirii în privinţa relaţiei dintre ştiinţă, adevăr şi democraţie.
„Se spune, din ce în ce mai apăsat în ultima vreme, că epoca în care tocmai am intrat ar fi din punct de vedere politic şi cultural-stilistic ar fi una a post adevărului, a faptelor alternative, al demitizării adevărului obiectiv etc., etc.. (…) Pentru mine, toate acestea sunt modalităţi iresponsabile de a fugi de răspunderea faţă de cunoaştere”, a arătat fostul ministru.
Prof. univ. dr. Mircea Dumitru este membru corespondent al Academiei Române, rector al Universităţii din Bucureşti, este doctor în filosofie al Tulane University (New Orleans, Louisiana) din anul 1998 cu o teză despre modalitate şi incompletitudine.
De asemenea, este doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti, fiind specializat în logică filosofică, filosofia limbajului şi metafizica analitică a modalităţii.
Domeniile sale de specializare şi cercetare vizează partea de logică filosofică, filosofia limbajului, metafizica analitică a modalităţii, epistemologiea şi filosofia minţii şi a conştiinţei.
AGERPRES