Refugiații ucraineni care vor se stabilească aici sunt soluția pentru satele românesti îmbătranite și depopulate, cred unii primari.
Ca să nu dispară aceste localități, edilii le oferă celor care fug de război case și teren, fără să le ceară niciun ban în schimb.
Aflat la mai puțin de 40 de kilometri de Alba Iulia, satul Răchiș avea la ultimul recensământ doar 6 locuitori și multe case goale. După mulți ani pretrecuți în America, un tânăr a renovat 12 dintre ele pe care – împreună cu autoritățile locale – le dă acum gratuit ucrainenilor.
Victoria, o femeie de 34 de ani, alungată din Odesa de război, s-a mutat de câteva zile.
În Ucraina avea un centru de echitație și și-a adus în Răchiș și animalele: cinci cai și un ponei.
Victoria, refugiată din Odesa: „Suntem foarte bine aici. Ne-a fost frică, ne-am temut pentru cai și am decis să plecăm. Intenționăm să rămânem aici”.
Împreună cu Victoria, în Alba, a venit și o prietenă de-a ei, pictoriță.
Tatiana, refugiată din Odesa: „Aici este foarte multă liniște. Mulțumim mult persoanelor care îi ajută pe ucraineni”.
Cele două ucrainence au lăsat în țara lor natală mai multe rude. Când se va termina războiul vor să le aducă și pe ele în România.
Iulian Docea, om de afaceri: „Dacă ucrainienii sunt pro ce am realizat aici și vor să rămână cu drag, noi nu ținem cont de alte lucruri decât pur omenie. Avem case reabilitate pot să stea, pot să muncească trăind cot la cot cu noi. Acesta e scopul”.
Vezi video pe Pro TV