”Ia atitudine. Pentru a școală fără bullying” s-a numit evenimentul organizat joi, 4 aprilie de către Municipiul Reghin, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Organizația Salvați Copiii și Inspectoratul de Poliție Județean.
Bullying-ul este o formă de violenţă foarte des întâlnită în şcoală, dar şi în grupurile de cartier. Prin bullying înţelegem un comportament manifestat de o persoană, care se repetă şi care răneşte (fizic, verbal şi psihic), în mod intenţionat, o altă persoană. Este diferit de un simplul conflict prin faptul că cei care manifestă comportamente de bullying o fac în mod repetat şi cu aceleaşi persoane, adică au cam aceleaşi “victime”.
Dezbaterea anti bullying a fost o premieră la nivelul județului Mureș, la eveniment participând profesori, manageri de unități de învățământ, părinți, elevi, psihologi școlari, reprezentanți ai IȘJ, IPJ și ai autorității locale.
Organizatorii și-au propus ca în urma acestei dezbateri să existe o mai bună înțelegere a fenomenului bullying și o creștere a nivelului de conștientizare cu privire la riscurile bullying-ului pentru protecția, sănătatea și dezvoltarea socio-emoțională a copiilor, în rândul tuturor actorilor implicați în actul educațional: cadre didactice, personal administrativ, părinți, elevi și psihologi școlari.
Crina Slev, inițiatoarea acestui eveniment, consilierul primarului municipiului Reghin a afirmat:
”Ideea a pornit de la nenumăratele întâlniri la care am participat pe acest subiect, ca invitat, și unde niciodată nu am găsit în același loc profesori, elevi, părinți, psihologi, autorități, inspectorat, inclusiv cei de la poliție, pentru a discuta împreună această temă. Niciodată atunci când discutăm problema cu doar o parte implicată nu o să avem un rezultat pe termen mediu și lung. Cunoșteam colegi parlamentari care au avut inițiativa de a depune legea anti-bullying și m-am gândit să îi invit la această dezbatere.”
”Școala, curtea și sala de clasă este un microunivers unde se întânește bucuria, fericirea, copilăria, zâmbetul pe care l-am avut și noi când eram copii, dar în egală măsură, din păcate, violența, derâderea, lucruri care nu ar trebui să se întâlnească. Cred că toți cei care astăzi vom avea intervenții suntem oameni de bună credință. E primul eveniment care se face de o asemenea anvergură. Fiecare din noi facem mult, extrem de mult pentru copii, dar atunci când e vorba de ei, niciodată nu este suficient. Eu încă cred că educația este cea care ne poate salva, iar introducerea educației în școli pentru care am militat de când sunt inspector școlar general, poate să ne salveze. În școală se face doar instruire, nu este timp și pentru educație. Educația pornește de acasă. Spunea un psiholog ”Terminați odată să acuzați profesorii. Educați copiii înainte să vină la școală!” Cred că de aici trebuie să pornim”a declarat la începutul activității Ioan Macarie, inspector școlar general.
La eveniment a fost prezent Andrei Pop, deputat de Ialomița, inițiatorul proiectului de lege împotriva bullying-ului. Partea de lege efectivă definește termenul și propune anumite mecanisme interne în instituțiile de învățământ, astfel încât tinerii să poată beneficia de consiliere psihologică reală, să existe o parte de actualizare a curriculului la nivel de consiliere psihologică, atât pentru victimă, agresor, cât și pentru martori, profesori și părinți.
”Pe noi ne interesează să ne tolerăm, să ne acceptăm cu toții, indiferent de cum am fi și indiferent de preferințele noastre. Bullying-ul se manifestă în diverse moduri, de la porecle până la violență repetată. Deasemenea, ne intereseaă și violența în mediul on-line, care de regulă sparge anumite bariere, jugnim mai ușor când suntem ascunși după un monitor. Sper să găsim o modalitate eficientă ca acest fenomen să fie cât mai rar întâlnit. Îmi amintesc că la ora de educație civică, în clasele primare, am învățat că poți să faci ceea ce vrei, atâta timp cât nu îl deranjezi pe cel de lângă tine. Suntem o comunitate, trebuie să trăim împreună, iar frumusețea constă în faptul că suntem diferiți” a subliniat deputatul.
Prezent la eveniment a spus și comisarul șef Claudiu Jurcan, adjunct al șefului I.P.J.Mureș. A subliniat faptul că la nivel de județ, în primele trei luni din acest an, infracționalitatea sesizată în școlile din județ a scăzut în comparație cu perioadă similară din anul trecut.
”Noi, Poliția Română, avem în competențele noastre prevenirea și combaterea tuturor tipurilor de infracționalitate. Ne preocupăm pentru a avea un climat de siguranță publică bun și de a crea condițiile pentru desfășurarea activității didactice în cele mai bune condiții, atât în ceea ce privește elevii, cât și cadrele didactice, personalul auxiliar, etc. Noi nu putem acționa atunci când un caz nu este sesizat, dar consider că este necesară conștientizarea la nivelul copiilor, părinților, a cadrelor didactice” a atras atenția comisarul șef.
Opriți bullying-ul sau desființați recreațiile!– este campania derulată de Organizația Salvați Copiii România, pentru a preveni un fenomen de amploare, pe care instituțiile de învățământ nu reușesc să îl gestionează, în condițiile în care statistica spune că doar 38% dintre școli beneficiază de consilier școlar, preponderent în mediul urban.
La nivel european, România se situează pe locul 3 în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unul raport al Organizației Mondialea Sănătății (OMS), cu 17% dintre copiii de 11 ani care au recunoscut că au agresat alți elevi cel puțin de trei ori în luna anterioară, procentajul celor de 13, respectiv 15 ani, crescând la 23%. Cele mai noi date procesate la nivelul Ministerului Educației Naționale (MEN) pentru anul școlar 2014-2015 vorbesc despre 18.783 de cazuri de violență la nivel național.
”Pot spune că este un eveniment care continuă campania noastră. Este foarte important ca toată lumea să fie implicată în combaterea și prevenirea acestui fenomen. Nu este suficient să ne adresăm doar copiilor, este important să implicăm școlile, părinții, autoritățile. Trebuie să recunoaștem că bullying-ul este o problemă în școlile din România” a tras atenția Alina Schenk, reprezentant Salvați Copiii, psiholog și coordonator al Centrului pentru Părinți.
De la eveniment nu a lipsit nici primarul Reghinului, ec. Maria Precup, care a mulțumit colegilor care au avut inițiativa și curajul de a organiza un eveniment cu această tematică și de o asemenea anvergură, mulțumind pentru implicarea instituțiilor:
”Toți avem copii, nepoți, sau vom avea. Este foarte important să ne mobilizăm și să punem toți umărul pentru a găsi soluții, să nu se mai întâmple tragedii. Zilnic vedem la televizor, citim în presă despre cazuri în care copii au fost agresați, profesorii au fost bătuți sau părinții au intervenit nu atunci sau nu așa cum trebuia.”
GRAMA IMOLA
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.