O istorie pe scurt a urșilor din Transilvania face obiectul unui fotoreportaj realizat de jurnaliștii de la The Guardian.
Tradițiile românilor, felul în care a fost condusă țara înainte de 89 și democrația de după Revoluție, așa cum a fost ea înțeleasă de majoritatea populației, creează mediul în care trăiește jumătate din populația de urși bruni a Europei, scriu jurnaliștii britanici.
”Populația înfloritoare de urși este un rezultat al perioadei comuniste, atunci când Nicolae Ceaușescu a guvernat peste pământurile românești și a intervenit obsesiv asupra naturii. El a creat stații de hrănire pentru urși, ordonând ca cadavrele de vite să fie aruncate în păduri pentru a crește populația.
De asemenea, Ceaușescu a interzis vânătoarea de urs, ceea ce a fost un act de interes personal. Doar el și membrii partidului său aveau voie să vâneze urși, iar poveștile oribile din această perioadă încă rezonează.”
Cu toate acestea, capacitatea naturală de suport a urșilor este prea mică, astfel că numeroase sate și chiar orașe mai mari din Transilvania, cum ar fi Brașovul, sunt asaltate de urși. Se crede că există aproximativ 6.000 de urși care cutreieră pădurile din România. Lupta pentru conviețuirea cu urșii a dobândit în cele din urmă o prioritate pe agenda guvernamentală, dar discuția despre gestionarea urșilor este complexă din cauza tuturor părților interesate implicate”, scrie The Guardian.
SURSA: g4media.ro