îşi va suspenda activitatea din luna martie din cauza lipsei de resurse – a anunţat joi organizaţia.
Reţeaua Centrelor Democraţiei a CNMT funcţionează în România de aproape 13 ani. În acest timp ea a ajutat peste 270 000 de maghiari din Transilvania să obţină cetăţenia ungară – se precizează în comunicatul trimis de organizaţie agenţiei ungare de presă MTI.
Personalul birourilor care funcţionează în numeroase oraşe din Transilvania a ajutat, de asemenea, zeci de mii de clienţi în procedurile de obţinerea paşaportului, de înregistrarea în registrele matricole, precum şi în obţinerea sprijinelor legate de cetăţenia ungară. De asemenea, centrele au contribuit şi la procesul de înregistrare care a precedat alegerile parlamentare şi referendumurile din Ungaria, la colectarea voturilor prin corespondenţă şi transmiterea lor sigură la destinaţie. Cu ajutorul lor, zeci de mii de cetăţeni ungari din Transilvania au putut să-şi exercite dreptul la vot în cadrul alegerilor şi referendumurilor din Ungaria” – se arată în comunicat.
“Acum însă istoria birourilor CNMT, care au funcţionat şi ca oficii administrative ale guvernului în Transilvania, se va încheia” – formulează comunicatul, precizând că reţeaua Centrelor Democraţiei “îşi suspendă activitatea pentru moment” în luna martie, din cauza lipsei de resurse, dar dosarele preluate şi procedurile administrative începute vor fi rezolvate.
În comunicatul său, CNMT mulţumeşte clienţilor pentru încrederea acordată şi consulatelor generale ale Ungariei de la Cluj-Napoca şi Miercurea Ciuc pentru cooperare, pentru că au servit împreună “cauza unificării naţiunii deasupra frontierelor”.
“Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania, rămânând fidel promovării intereselor maghiarilor din Transilvania, va continua să lucreze pentru realizarea unei autonomii extinse, deoarece considerăm în continuare că singura soluţie la problemele noastre existente este autonomia” – spune în încheiere comunicatul.
În ultima perioadă, Centrele Democraţiei ale CNMT au funcţionat “la foc redus”, acest regim de funcţionare fiind hotărât şi anunţat în noiembrie 2020, pe fondul problemelor financiare şi al situaţiei epidemiologice. Măsura luată acum afectează aproximativ 80 de angajaţi din cele 23 de birouri din Transilvania ale organizaţiei.
Sursa: MTI