Rețetă de pilaf de post a lui Radu Anton Roman
Rețetă de pilaf de post a lui Radu Anton Roman

Rețetă de pilaf de post a lui Radu Anton Roman

Pentru că, recent, v-am dezvăluit o savuroasă rețetă de sarmale cu prune uscate, preluată de la scriitorul și gastronomul Radu Anton Roman, azi vă prezentăm o nouă rețetă numai bună pentru postul Paștilor, făcută publică de acesta, în cartea sa ”Bucate, vinuri și obiceiuri românești”, apărută la editura Paideia.

Apropo de această carte semnată de Radu Anton Roman: a fost tradusă în mai multe limbi, inclusiv în franceză. Iar atunci când o carte pe teme gastronomice e tradusă în franceză, e un semn clar că rețetele din ea au ceva valoare.

Revenind la pilaful de post, vedete sunt ciupercile. E nevoie de o ceașcă de orez și circa 500 grame de ciuperci. ”De care-or fi, chiar și uscate merg”, scria Roman în volumul menționat. În rest, mai e nevoie de ulei, o ceapă, o legătură sau două de pătrunjel, sare și piper după gust. Nimic senzațional. Găteala, însă, are gust senzațional, mai ales dacă folosiți ceva ciuperci de soi, cum ar fi hribi, gălbiori sau ghebe.

Se călește în ulei ceapa tocată mărunt, se adaugă orezul și se lasă să se rumenească un pic, apoi se adaugă ciupercile, sarea și piperul, apoi apă câtă îi trebuie (cam de 2-3 ori cât orez) și se lasă să fiarbă. ”La foc domol, fără a amesteca în cratiță”, povățuiește scriitorul-gastronom. La final se presară deasupra pătrunjelul tocat.

Pentru un gust încă și mai bun, în loc de apă folosiți supă de legume. Adică apă în care au fiert o ceapă, un morcov, o bucată de țelină sau orice alte legume. Orice adaos de verdețuri de sezon, precum urzici sau spanac, nu fac decât să ajute gustul preparatului.

surse foto: Facebook/Gina Bradea, Gourmandelle, editura Paideia