Reţete tradiţionale din Saschiz, între care şi lichiul, publicate în Milk Street Magazine
Reţete tradiţionale din Saschiz, între care şi lichiul, publicate în Milk Street Magazine

Reţete tradiţionale din Saschiz, între care şi lichiul, publicate în Milk Street Magazine

Reţeta unui desert tradiţional săsesc din zona Târnavelor, lichiul sau Grief Hanklich, a apărut în celebra revistă de gastronomie „Milk Street Magazine”, în ediţia ianuarie-februarie, după ce fondatorul acesteia, Christopher Kimball, a gustat personal desertul pregătit de Ibolyka Macarov, membră de bază a Vecinătăţii Femeilor din Saschiz.

„Christopher Kimball a fost aici, împreună cu Irina Georgescu, care este o scriitoare titrată de cărţi culinare şi blogger culinar. Ea este de origine română, dar locuieşte în Anglia. Recomandarea a venit şi din partea preşedintelui executiv al Fundaţiei ADEPT, Cristi Gherghiceanu. Am făcut nu numai lichiu – văd că acum ei au pus lichiul în revistă – dar şi o reţetă veche de ciorbă de fasole boabe cu prune uscate, care le-a plăcut extraordinar de mult. Au filmat, am înţeles că ei filmează pentru o emisiune culinară. Au filmat şi partea în care am făcut ciorba şi partea în care am făcut lichiul, iar pe urmă a mâncat toată lumea. Mi-au pus foarte multe întrebări despre felul de a găti, de unde vine pasiunea pentru gătit, inspiraţie, cum gătesc şi foarte, foarte multe. Am vorbit şi despre Vecinătatea Femeilor din Saschiz, cum ne organizăm acum, le-am arătat caietul cu reţete şi am vorbit despre mâncărurile gătite şi provenienţa reţetelor”, a declarat presei, marţi, Ibolyka Macarov.

Gospodina a spus că feedback-urile de la echipa Milk Street Magazine au fost extraordinare, atât pentru lichiul gătit, cât şi pentru ciorba de fasole boabe cu care i-a servit.

„La scurt timp după ce au plecat de aici, mi-au trimis nişte fotografii şi nişte mulţumiri pentru mâncare, care m-au încântat extraordinar. Am primit feedback-uri şi mulţumiri pentru ciorba de fasole, despre care mi-au spus că a fost cea mai bună din Transilvania pe care au mâncat-o. Nu ştiu dacă chiar e aşa sau nu, că eu sunt convinsă că aici, în Transilvania, toată lumea face ciorbă foarte bună de fasole. Dar lichiul i-a vrăjit! Aşa o reacţie a avut toată echipa, nu numai Christopher Kimball, ci toată echipa. În momentul în care l-am făcut, erau foarte curioşi, foarte interesanţi cum o să aşez eu toate alea să se transforme. În timp ce era în cuptor, spuneau că e un miros extraordinar, când l-am scos din cuptor au fost efectiv vrăjiţi. Au zis că e un dulce extraordinar, nu şi-au închipuit că poate să iasă ceva atât de bun”, a afirmat Ibolyka Macarov.

Potrivit gospodinei, lichiul are diferite variante, diferite reţete, în zona Târnavelor şi fiecare familie care îl prepară poate avea propria reţetă.

„În fiecare localitate au diferite reţete. Aici, la noi se face cu puţin zahăr cu vanilie deasupra. În Daneş, de exemplu, se pune scorţişoară. În unele locuri se face cu brânză de vaci. În unele locuri e făcut direct pe vatră, fără griş, deci sunt o grămadă de reţete. Noi, la Saschiz, am făcut şi cu rabarbăr”, a precizat Ibolyka Macarov.

Fundaţia ADEPT din Saschiz, a arătat pe pagina de Facebook, că după ce în ultimele două decenii a devenit cunoscut în lume ca parte a patrimoniului UNESCO, mai nou satul Saschiz se remarcă internaţional şi prin mâncarea gustoasă.

„Ce au în comun Macarov Ibolyka şi Milk Street Magazine? E simplu: dragul de reţete faine, cu produse locale şi mult bun-gust! Şi mai împart şi reţeta de lichiu ce a apărut curând în cea mai recentă ediţie a Revistei! ‘Milk Street’ este o organizaţie fondată de Christopher Kimball, dedicată educaţiei culinare prin diverse platforme media. Aceasta include o revistă bianuală, o emisiune de televiziune, un program de radio, o şcoală de gătit şi o prezenţă online cu reţete şi sfaturi culinare. Revista ‘Milk Street’ oferă reţete simple şi îndrăzneţe, tehnici de gătit şi poveşti culinare din întreaga lume, având scopul de a schimba modul în care oamenii gătesc acasă. Suntem tare mândri că avem în comunitate oameni atât de valoroşi, ce se mândresc cu moştenirea lor. Felicitări, Ibolyka , abia aşteptăm să (re)venim la tine la masă”, a postat Fundaţia ADEPT pe Facebook. AGERPRES