Rețete tradiționale: Prune murate, cu usturoi
Rețete tradiționale: Prune murate, cu usturoi

Rețete tradiționale: Prune murate, cu usturoi

Prunele trebuie spălate, uscate iar samburii trebuie scosi fără a tăia prunele până la capăt, ci doar pe jumatate – atat cat sa va permita sa scoateti samburele.

Ingrediente:

  • 1 kg de prune
  • 2-3 căpățâni de usturoi
  • 750 ml apă
  • 240 gr zahăr
  • 1,5 lingurite de sare
  • 4 boabe de ienibahar
  • 4 cuișoare
  • 2 foi de dafin
  • 75 ml otet 9%

Preparare:

Cureți usturoiul și tai cățeii în bucăți de dimensiuni comparabile cu samburii pe care i-am scos. Se umple prunele cu usturoi dupa care se pun prunele cu umplutură în borcane curate, sterilizate.

Fierbe apa cu zahar, sare si condimente intr-o cratita (eu nu pun otetul acum). Turnam saramura peste prune, acopera cu capace sterilizate si las borcanele 4-6 ore pana cand continutul borcanelor se raceste complet.

Turnam saramura racita intr-o cratita, dam la fiert, fierb 2-3 minute, adaugam otet si turnam marinada fierbinte peste prune. Inchidem strâns conservele, le intoarcem pe capace și le acoperim cu o pătură pentru răcire lentă.

Prunele acestea nu lasă pe nimeni indiferent: o bucată de usturoi ascunsă într-o prună îi impregnează o aromă deosebita, iar marinada le face gustul de nedescris.

Sursa: gatitul.ro

Sursa: Iubesc Transilvania România