Rețete tradiționale: Vegeta de casă
Rețete tradiționale: Vegeta de casă

Rețete tradiționale: Vegeta de casă

Vegeta este un condiment universal pentru mâncăruri, care are în compoziţie: sare de bucătărie maximum 58%, legume uscate 15,5% (morcov, păstârnac, ceapă, ţelină, frunze de pătrunjel), potenţiatori de aromă (glutamat de sodiu E 621, inozinat de sodiu E 631, zahăr, condimente, amidon din porumb, colorant (riboflavină E 101i). 100 de grame din acest produs aduc un aport energetic de 137 kcal/583 kj şi 8,5 g proteine, 24,5 g carbohidraţi, 0,6 g grăsimi.

Pentru a prepara vegeta acasă, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 5 morcovi
  • 3 radacini de patrunjel
  • 3 rosii
  • 2 cepe albe
  • 2 radacini de pastarnac
  • 2 ardei: unul roșu și unul alb
  • 1 legatura de patrunjel
  • 1 legatura de frunze de telina
  • 1 ceapa rosie
  • o jumătate de gulie gulie
  • o jumătate de țelină

Cum preparăm vegeta acasă?

În primul rând va trebui să cureți bine toate legumele de coajă, cotoare sau semințe. Între timp, încinge cuptorul și pregătește o tavă tapetată cu hârtie de copt. Pe aceasta vor fi pune toate legumele. Atenție, cuptorul va fi încins la cel mult 100 de grade.

Rade toate legumele prin răzătoare, iar apoi așează-le pe tavă. Nu uita să presari și puțină sare deasupra lor. Legumele se pun la cuptor pentru a se usca. Pentru că nu vrem să le ardem, nu încălzim cuptorul la mai mult de 100 de grade Celsius. Lasă legumele la cuptor pentru aproximativ 4 ore.

După ce s-a încheiat aceast proces, și toate legumele au fost uscate, oprești cuptorul, scoate legumele și apoi dă-le prin prin rasnita de cafea, blender sau mărunțește-le cu ajutorul robotului de bucatarie, scrie savory-food.

În pudra de legume rezultată adaugă sare – după gust – apoi pune întreaga compoziție în borcane închise ermetic.

Păstreaza vegeta rezultată în cămară sau în dulapul din bucătărie.

Sursa: gatitul.ro

Sursa: Iubesc Transilvania România