Retragerea plangerii, NU oprește justiția
Retragerea plangerii, NU oprește justiția

Retragerea plangerii, NU oprește justiția

Am adoptat astăzi proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în vederea combaterii violenţei – România fără violenţă, care are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 286/2009 , precum și modificarea și completarea Legii nr. 26/2004, în sensul asigurării autorităților cu instrumentele necesare pentru combaterea violenței sub toate formele sale.

📃Continuarea urmăririi penale și în situația în care plângerea a fost retrasă este principala modificare votată în plenului Camerei Deputaților. Astfel, potrivit raportului Comisiei juridice, de disciplină și imunități al cărei membru sunt, ,,în cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile, indiferent dacă acţiunea penală a fost pusă în mişcare în urma unei plângeri prealabile sau din oficiu, în condiţiile legii, retragerea plângerii produce efecte numai dacă este însuşită de procuror”.

📍Fenomenul violenței domestice a luat amploare, iar datele la nivel național sunt, de-a dreptul, îngrijorătoare. În primele patru luni ale anului, potrivit MAI, au fost raportate pentru 40 de mii de cazuri de violență domestică.

📃Proiectul de lege votat astăzi vizează și alte măsuri esențiale, precum:

🔴pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni până la 3 ani sau amendă pentru lovire sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice.

🔴închisoare de la 1 an la 5 ani sau amendă pentru fapte prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile.

🔴durata inițială a ordinului de protecție provizoriu se prelungește, de drept, până la soluţionarea în primă instanţă a cererii pentru emiterea ordinului de protecţie.

🔴dacă faptele sunt săvârşite de o persoană care a mai comis anterior o infracţiune de încălcare a măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie sau ordinul de protecţie provizoriu, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu jumătate.

Legea va fi transmisă pentru promulgare.

deputat Dumitrița Gliga