RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, cel mai mare proiect de economie circulară din România, anunță rezultate record la zece luni de la implementare. În luna septembrie, consumatorii au returnat 453 de milioane de ambalaje, atingând astfel o rată lunară de colectare de peste 81%. În total, 2,32 miliarde de ambalaje au fost returnate din decembrie 2023 până în septembrie 2024. Din momentul implementării sistemului în România și până acum, aproximativ 144.000 de tone de ambalaje au fost predate de RetuRO către reciclatori, asigurând reintegrarea materialelor în circuitul economic pentru fabricarea de noi ambalaje, conform principiului bottle-to-bottle.
Nu că am fi vreun județ de top la ceva anume, dar la problemele țării ne aflăm în prima linie. Mureșenii sunt nevoiți să stea la cozile de tip nou, pentru a-și recupera garanția plătită pe unele recipiente. Recuperarea celor 50 de bani devine o umilință din cauza modului deficitar de abordare al reciclării. Prea puține aparate, prea multe probleme, defecte destul de dese ale acestor automate și multe altele care provoacă cozi imense.
RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. (www.returosgr.ro) este o companie creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%). RetuRO, administratorul SGR, funcționează cu finanțare exclusiv privată.
Fotografia este din Târgu Jiu deoarece nu ne-am permis să mai fotografiem „Hora Umilinței” din Mureș.
Dar ne aflăm în plină campanie electorală în care politicienii își continuă propaganda și ne explică ce viață frumoasă vom duce, în timp ce tot mai mulți dintre noi își petrec timpul la cozi.
Parcă seamănă tot mai mult cu o perioadă de care am vrut să scăpăm printr-un eveniment denumit la vremea aceea… Revoluție!