Primarul municipiului Târgu Mureş, dr. Dorin Florea, a anunţat printr-un comunicat postat pe site-ul instituţiei, că va reclama preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi comisarului european pentru mediu ‘abuzurile’ ce ar fi fost comise împotriva oraşului de către ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely. ‘În situaţia în care abuzurile ministrului Mediului şi Pădurilor vor continua, sunt nevoit să mă adresez preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi comisarului european pentru mediu’, a arătat Dorin Florea.
Potrivit site-ului Primăriei Târgu Mureş, nemulţumirea primarului provine din faptul că ministrul Mediului şi Pădurilor ‘boicotează, constant şi deliberat, interesele oraşului, încălcând principiul autonomiei locale’. ‘Situaţia a fost adusă la cunoştinţa premierului Mihai Răzvan Ungureanu, printr-o scrisoare în care se arată, cu titlu exemplificativ că, în timp ce ministrul Borbely a dat aviz favorabil Combinatului Azomureş, susţinând că acesta nu are probleme de mediu, acelaşi demnitar se opune demarării şi implementării proiectului privind realizarea drumului de legătură între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi strada Livezeni. Deşi supus dezbaterii publice şi agreat de cetăţenii oraşului, proiectul este zădărnicit prin refuzul ministrului de a a-şi da avizul pentru realizarea lui’, se arată în document.
Potrivit acestuia, proiectul drumului de legătură, menit să descongestioneze traficul din zona centrală a oraşului, a obţinut toate acordurile şi avizele necesare, cu excepţia Ordinului de Ministru, pe care, potrivit lui Florea, ‘dl Borbely refuză să îl emită, în ciuda demersurilor noastre, materializate într-un consistent teanc de solicitări, adrese, documente, clarificări, reveniri etc.’. ‘Faptul ne-a pus în situaţia de a retrage proiectul (depus în cadrul POR – Axa 1 şi aflat în stadiu avansat de evaluare) şi de a recurge la proiecte de rezervă pentru a nu pierde cele aproape 15 milioane de euro pe care municipiul Târgu Mureş le poate încasa prin POR. În schimb, pentru a se asigura, probabil, că demersurile noastre sunt supuse eşecului, prin Ordin de Ministru au fost stabilite două situri ‘Natura 2000′, pe teritoriul municipiului Târgu Mureş, dintre care unul se suprapune cu traseul străzii în cauză. În fapt, ministrul a modificat, cu de la sine putere, reglementările privind necesitatea acordului administraţiilor publice locale privind regimul terenurilor cu vegetaţie forestieră aflate în proprietatea sau administrarea acestora, încât toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţ se confruntă cu această problemă, nemulţumirea şi revolta mea fiind împărtăşite de toţi primarii din judeţ, implicit de cei ai UDMR’ se arată în document.
Primarul a subliniat că este inadmisibil ca un ministru să hotărască soarta unei comunităţi, instituind aşa-zise arii naturale protejate, fără a exista o hotărâre de avizare din partea autorităţii publice locale, ‘prevalându-se, în schimb, de propunerile unor ONG-u ri de care nu ştie şi nu a auzit nimeni’. ‘Sunt organizaţii înfiinţate la comandă pentru a crea blocaje, tracasări ale autorităţilor, şantaj şi corupţie’, susţine primarul municipiului. Într-o scrisoare anterioară, primarul Dorin Florea a subliniat necesitatea modificării legislaţiei în vigoare, propunând completarea documentaţiei care stă la baza instituirii regimului de arie naturală protejată de interes comunitar, cu hotărârea de avizare din partea Consiliului local comunal, orăşenesc, municipal sau judeţean, după caz.
Ministrul Laszlo Borbely a precizat în repetate rânduri că motivul pentru care nu s-a aprobat scoaterea din circuitul forestier a circa 7,54 hectare de pădure ar fi avut la bază anumite tergiversări din partea Primăriei Târgu Mureş de a răspunde la solicitările Ministerului Mediului şi Pădurilor şi că municipalitatea nu şi-ar fi ‘făcut temele’.
AGERPRES