Vicepreşedintele UDMR, Laszlo Borbely, a declarat miercuri, la Târgu Mureş, la comemorarea Revoluţiei Ungare din 1956, că mesajul revoluţionarilor de atunci a dovedit că nimic nu este imposibi, iar de aceea şi românii şi maghiarii trebuie să găsească împreună o rezolvare a problemelor privind drepturile minorităţilor.
În cadrul manifestării desfăşurată în curtea Bisericii Reformate din Cetatea Târgu Mureş a fost dezvelită o placă comemorativă şi au fost depuse coroane pentru cei executaţi în urma înăbuşirii Revoluţiei de către tancurile sovietice. ‘E foarte important mesajul pentru târgumureşeni, e un loc sfânt pentru că aici s-a proclamat toleranţa religiilor în 1567, este un loc în care noi, târgumureşenii, trebuie să formulăm unele deziderate pentru viitor. E mai dificil pentru noi pentru că am avut nu numai decembrie 89, când am crezut că toate se rezolvă, noi, românii şi maghiarii din Târgu Mureş, am avut un foarte dureros martie 1990. Pentru noi e mai dificil puţin să mergem înainte şi în ce priveşte drepturile minorităţilor şi în ceea ce priveşte aspectul democraţiei. Pentru că am fost întrebaţi de ce această placă este pe un scaun: de aceea e aici pe scaun pentru că nu există încă aprobare din partea Primăriei să o punem pe Strada Revoluţiei, locul potrivit (…) Împreună trebuie să găsim o rezolvare pentru viitorul Târgu Mureşului şi mesajul celor din 1956 e că nimic nu e imposibil’, a spus Laszlo Borbely.
Politicianul a amintit că şi atunci când s-a dorit la Arad amplasarea statuii Libertăţii foarte puţini credeau că acest lucru se putea realiza, mai ales după ce autorităţile au cerut reorientarea monumentului cu 180 de grade, însă mutarea grupului statuar s-a realizat cu ajutorul românilor. ‘A venit la Arad, deci un român a venit la Arad şi ne-a ajutat cu şine puse sub statuie să o întoarcem. Eu cred că este un mesaj simbolic: dacă noi, maghiarii şi românii, dacă românii şi maghiarii pun umărul, nu se poate să fie imposibil să trăim mai bine, să avem şi noi, maghiarii, drepturile noastre, majoritatea să nu se simtă ofensată. Acesta este mesajul pe care noi, târgumureşenii, îl mai avem de învăţat, noi, cu toţii’, a susţinut Borbely.
La manifestare au mai participat viceprimarul Peti András, Brassai Zsombor, preşedintele UDMR Mureş şi Szarka Gábor, consulul Ungariei la Miercurea Ciuc.
AGERPRES