Aproximativ 300 de etnici maghiari au participat săptămâna trecută, la Miercurea Ciuc, la manifestările de comemorare a Revoluţiei Ungare din 1956.
Participanţii s-au adunat la statuia Gloria Victis, aflată în faţa Consulatului Republicii Ungare din Miercurea Ciuc, acolo unde husarii au prezentat onorul. Manifestarea a început cu intonarea imnurilor de stat ale României şi Ungariei, după care au fost recitate poezii patriotice; subsecretarul de stat în Ministerul Economiei din Ungaria, Hidvegi Balazs, a transmis mesajul Guvernului de la Budapesta, iar europarlamentarul UDMR, Sogor Csaba, a rostit un discurs.
Amintiri dureroase
Printre cei prezenţi s-au aflat şi câteva persoane care au fost condamnate sau persecutate pentru că s-au solidarizat cu ideile Revoluţiei din 1956.
Szilagy Arpad a fost condamnat la 49 de ani de închisoare, pentru trădare de patrie şi alte acuzaţii grave, după ce a scris o scrisoare de felicitare pentru cei care au declanşat Revoluţia Ungară din 1956. Scrisoarea nu a ajuns niciodată la destinaţie, iar tânărul din Miercurea Ciuc a fost încarcerat şi a executat 7 ani de închisoare. El şi-a amintit de umilinţele la care a fost supus în închisoare şi a declarat că doar „credinţa puternică în Dumnezeu şi speranţa” l-au ţinut în viaţă în acei ani. Fostul deţinut a spus că este datoria tuturor să păstreze vie memoria celor care s-au jertfit atunci pentru libertate.
„Această zi este o comemorare a Revoluţiei din Ungaria, care a fost împotriva terorii şi a acelor persoane care au silit populaţia să trăiască în mizerie şi umilință şi trebuie să păstrăm vie amintirea celor care şi-au jertfit viaţa pentru libertate. Deci, ziua de astăzi este ziua libertăţii”, a spus Szilagy Arpad.
„Numai în pace şi înţelegere putem război”
Fostul deputat UDMR Nagy Benedek a fost întemniţat şi el pentru că a simpatizat cu ideile Revoluţiei Ungare şi spune că cea mai dureroasă amintire a sa din acea vreme este legată de faptul că Securitatea a reuşit să-i dezbine pe studenţii români şi maghiari din Cluj Napoca.
„Noi am vrut să mergem împreună, cei de la Universitatea „Victor Babeş” şi de la Universitatea „Bolyai”, şi împreună să cerem anumite lucruri – plecarea ruşilor din ţară, recuperarea uraniului românesc, a grâului românesc – şi au reuşit să ne dezbine cu cacealmaua Ardealului, că ungurii vor Ardealul. E o minciună folosită de atunci încoace de foarte multe ori. (…) Şi să fie o învăţătură de minte pentru toţi care trăiesc astăzi şi care vor trăi mâine să nu creadă această minciună. Că noi numai împreună putem clădi un viitor în această ţară frumoasă. Numai împreună şi numai în pace şi înţelegere putem răzbi, avem multe probleme de rezolvat şi nicidecum prin dezbinare şi asmuţirea unuia împotriva celuilalt”, a declarat Nagy Benedek.
Coroane pentru victime
Revoluţia Ungară din 1956 împotriva dictaturii bolşevice şi a ocupaţiei sovietice a început în ziua de 23 octombrie, printr-o demonstraţie paşnică a studenţilor de la Budapesta, transformată în revoltă populară. S-a sfârşit printr-un masacru comis de trupele sovietice în zilele de 10 şi 11 noiembrie. După înăbuşirea în sânge a Revoluţiei din Ungaria, în România au fost, de asemenea, arestate mii de persoane, acuzate că s-au solidarizat cu ideile revoluţiei din ţara vecină.
Manifestarea de la Miercurea Ciuc s-a încheiat cu depuneri de coroane.