Sovata, staţiune turistică recunoscută la nivel European, este una dintre cele mai căutate staţiuni balneare din România. Existenţa staţiunii a fost bazată pe lacurile sărate de stocare a căldurii (helioterm). Perla lacurilor sărate este lacul Ursu, situat în vale, format în a doua jumătate a anilor 1870 prin înfundarea unui pârâu subteran şi surparea fâneţei de deasupra.
În prezent acesta este cel mai mare lac helioterm din lume. Dimensiunea lui este de 3,8 ha, perimetrul de 2 km, adâncimea maximă este de 18,9 m. Apa lacului este o soluţie salină concentrată, conţinutul de sare crescând odată cu adâncimea la concentraţia de 220-300 g/l. În comparaţie cu aceasta salinitatea medie a apei de mare este de 34 g/l. În timp ce suprafaţa lacului cu apă dulce este încălzită de razele de soare, iar temperatura aceasta se absoarbe treptat cu pătrunderea în adâncime, în cazul lacului helioterm apa sărată acţionează ca un acumulator care stochează căldura.
Temperatura Lacului Ursu a scăzut treptat de-a lungul anilor, în 1902 – 61, în 1910 – 51 iar în 1965 măsura 33 grade C. Unul dintre motivele acestui declin este mulţimea sezoniştilor, altul este că se varsă mai puţină apă dulce în lac decât înainte. Înaintea deschiderii ştrandului, la 1,5 m adâncime temperatura era de 38-40 grade C. Potenţialele oportunităţi ale lacului au fost observate prima dată de moşierul Sófalvi Illyés Lajos, care în 1900 a fondat oficial Sovata de Sus. De aceea prima dată Lacul Ursu a fost numit Lacul Illyés. În 1902 ghidul staţiunilor balneare se referea la lac ca şi Lacul Ursu de Illyés. În 1910 se păstrează doar denumirea de Lacul Ursu, deoarece forma lacului seamănă cu blana întinsă a unui urs.
Recomandările medicale ale apelor medicinale din Sovata: boli reumatice, boli feminine, tulburări endocrine, tulburări ale sistemului nervos periferic, inflamaţie abdominală și pleurezie, inflamaţia glandelor. Un important factor de tratament pe lângă baia de sare este baia de soare (helioterapia) şi electroterapia. Pe teritoriul Sovatei sunt şase lacuri heliotermale sărate împreună cu Lacul Ursu şi două lacuri cu apă dulce. Lacurile sărate sunt: Lacul Ursu, Lacul Negru, Lacul Aluniş, Lacul Mierlei, Lacul Roşu și Lacul Verde. Cele două cu apă dulce sunt: Lacul Paraschiva şi Lacul Dulce. Temperatura lor este foarte diferită în funcţie de adâncime.