Probabil „catastrofal” e mult spus, dar acesta a fost primul cuvânt care mi-a venit în minte când am aflat rezultatele colegilor mei mai mari care au susţinut examenul de Bacalaureat.
În dimineaţa afişării rezultatelor, avizierul Grupului Şcolar Industrial din Luduş era „invadat”de absolvenţi ai liceului, părinţi şi prieteni, cu toţii curioşi de notele obţinute. Dezamăgirea nu s-a lăsat aşteptată prea mult deoarece promovabilitatea în Luduş a fost doar de 46,17%, asta însemnând că mai mult de jumătate dintre elevii înscrişi la examenul de maturitate au fost respinşi. În această sesiune, la Grupului Şcolar Industrial Luduş s-au înscris un număr de 334 de elevi dintre care 145 au promovat, 167 au fost respinşi, 1 candidat a fost eliminat şi 11 nu s-au prezentat, toate aceste date fiind luate în considerare înainte de depunerea contestaţiilor. Dintre cei respinşi, 93 au absolvit profilul tehnic, 72 profilul real şi doar 2 pe cel filologic.
La Grupului Şcolar Industrial din Luduş, nici un candidat nu a reuşit să obţină media 10, dar vârful clasamentului cu media de 9,80 este Rusu Ştefan, absolvent al profilului real, acesta fiind urmat de două filoloage, Sicobean Oana şi Olaru Andra, cu media de 9,75 respectiv 9,60. Cea mai mică medie, 6,03 a fost obţinută de către un absolvent care a suflat uşurat când şi-a văzut în dreptul numelui ”Reuşit” chiar dacă nota lui era pe muchie de cuţit. Fruntaşii clasamentului, Rusu Ştefan şi Sicobean Oana, au dovedit că se poate lua şi nota 10, notă obţinută la matematică respectiv psihologie.
Comparativ cu anul precedent, rata de promovabilitate a scăzut cu 1,03%, de asemenea a scăzut şi numărul celor care au obţinut medii peste 9, în anul 2011 se înregistrau 24 de candidaţi cu această medie, iar în 2012 doar 8 au obţinut această performanţă.
Cu cât notele sunt mai mari şi performanţa creşte, cu atât aspiraţiile absolvenţilor sunt mai înălţătoare. Ei au învăţat şi vor să intre la cele mai bune facultăţi pentru a demonstra că cei 12 ani petrecuţi pe băncile şcolii nu au fost în zadar. Facultatea de Medicină (UMF) din Tg Mureş, Psihologie şi Ştiinţele educaţiei din Bucureşti, Dreptul sau chiar Facultatea de chimie, făcând parte dintre opţiunile celor mai mulţi absolvenţi, însă UMF-ul este facultatea cu cei mai mulţi doritori, fie ei umanişti sau de la profil real.
Cu toate că au aflat rezultatele, absolvenţii mai au un hop de trecut, admiterea la facultate pentru unii, pentru alţii nota finală după soluţionarea contestaţiilor şi pentru cei respinşi sesiunea din toamnă a Bacalaureatului.
MARIA-DIANA MAN