Pentru cea de-a treia oara consecutiv, romanii au spus “Let`s Do It, Romania!” si au demonstrat ca le pasa de natura si de tara in care locuiesc. Anul acesta Ziua de Curatenie Generala a fost 12 mai, zi in care romani din toate judetele tarii au iesit sa faca curatenie in zonele din natura dragi pentru ei.
“Suntem foarte multumiti de rezultatele pe care le-am obtinut in aceasta a treia editie “Let`s Do It, Romania!”, la doar 8 luni de la actiunea organizata in septembrie 2011 si, mai ales, avand in vedere contextul social si politic in care ne aflam la momentul actual. Ne-am dorit foarte mult ca si Romania sa fie pe harta celor 100 de tari care organizeaza o curatenie nationala in 2012, in cadrul miscarii “Let`s Do It, World!” si iata ca am reusit o noua editie de succes – ne-am atins obiectivele setate atunci cand am inceput: am ales si am curatat minim 5 zone in aproape fiecare judet si avem cu siguranta un procent de reciclare a deseurilor de cel putin 30%. Cuvantul nostru de baza in acest moment este continuitate, vrem sa monitorizam si sa ne asiguram ca zonele curatate pe 12 mai vor ramane curate si ne bazam pe sprijinul voluntarilor participanti la LDIR pentru acest lucru. Multumim tuturor voluntarilor, dar si tuturor partenerilor care au fost alaturi de noi si care au crezut si au sustinut “Let`s Do It, Romania!” a declarat Stefan Buciuc, Coordonator asociat “Let`s Do It, Romania!”
Inca de la ora 8 dimineata, sute de voluntari au venit la punctele de inregistrare, gata sa ia cu asalt mormanele de deseuri din arealele naturale. Voluntarii care nu au avut mormane alocate online pe site-ul www.letsdoitromania.ro au primit la punctele de inregistrare zone speciale in care au facut curatenie. Curatenia s-a incheiat in jurul orei 15:00, cand partenerii pe gestiunea deseurilor au inceput colectarea sacilor.
O prima estimare arata ca 150 000 de romani au participat la cea mai mare actiune de voluntariat din Romania. Primele rezultate primite la nivel national clasifica judetele Maramures (11 000 voluntari), Gorj (11 000 voluntari) si Botosani (9 200 de voluntari) si Bihor (8 000 de voluntari). In ceea ce priveste procentul de materiale reciclate, in top se afla judetul Vaslui, unde 77% din deseurile colectate vor fi reciclate. Un prim numar de saci adunati este 250 000, o prima estimare realizata de echipele judetene. Colectarea sacilor de pe marginea drumului va dura cateva zile si numai in urma acesteia vor putea fi facute publice cifrele finale legate de cantitatea de deseuri colectata.
În județul Mureș, sâmbătă 12 mai, au ieșit la curățenie 2.555 de voluntari, care în total au colectat 4.770 de saci de deșeuri. Un important sprijin a venit din partea Administrației Bazinale de Apă Mureș, Direcției Silvice, Penitenciarului Tîrgu-Mureș, Jandarmeriei și Agenției pentru Protecția Mediului Mureș care au mobilizat voluntari la curățenie. Garda de Mediu Mureș a fost deja informată cu privire la zonele ecologizate pentru ca atât sacii colectați să fie monitorizați în vederea preluării de către operatorii de salubritate, cât și privind zonele în sine, pentru ca ele să fie monitorizate pe viitor. De asemenea, mulțumim partenerilor tradiționali ai proiectului, firmele Renania, Eurocar Trading dealer regional Toyota, Promenada Mall, Selgros și Metro.