- România stă mai bine față de Polonia, din punct de vedere economic, la comerț și la producția industrială. În schimb, Polonia domină piața forței de muncă în raport cu România. Cele 21 de criterii analizate în următoarea analiză au fost extrase din monitorul economic publicat în luna ianuarie 2025 de Eurostat, biroul de statistică a Comisiei Europene.
Eurostat a publicat la începutul lunii ianuarie Monitorul Statistic European, un raport lunar de analiză cu indicatori pe termen scurt care acoperă diverse domenii, precum economie, mediu, afaceri, sănătate și muncă.
Am încercat și în această lună să comparăm datele economice ale României cu cele ale Poloniei pentru a vedea care economie se descurcă mai bine.
Monitorul Statistic European este conceput pentru a urmări evoluțiile din cadrul UE în ansamblu și ale statelor sale membre, precum și din țările EFTA, oferind o privire de ansamblu asupra principalelor tendințe. Se concentrează pe indicatori lunari și trimestriali, asigurând informații actualizate și include un comentariu axat pe schimbările și tendințele recente.
Producția de servicii în UE a revenit la creștere lunară în iulie 2024, inversând scăderea observată în iunie 2024. O perspectivă mai amplă a variațiilor de la o lună la alta arată o tendință pozitivă pentru sectorul serviciilor, culminând cu o creștere anuală mai pronunțată în iulie 2024.
Inflația
- Câștigătoare este Polonia.
Statul polonez are o inflație mai mică în puncte procentuale cu 1,6 față de cea din România. În țara noastră inflația a fost în luna decembrie la 5,5% iar în Polonia de doar 3,9%. Media UE a fost de 2,7%.
Produsul Intern Brut
- Câștigătoare este România.
România care a avut parte de o stagnare a PIB-ului propriu în trimestrul al treilea din 2024. În Polonia, s-a înregistrat o scădere de 0,1%.
Rata șomajului
- Câștigătoare este Polonia
Polonia are o rată a șomajului cu 2,3 procente mai mică față de cea din România. În țara noastră, în luna noiembrie, rata șomajului a fost de 5,3%, iar în Polonia de 3,0%. De notat că ambele țări au un șomaj mai mic decât media tuturor state membre ale UE.
Comerțul cu amănuntul
- Câștigătoare este România.
România a înregistrat o creștere a comerțului cu amănuntul de 0,4% în luna noiembrie față de luna precedentă. Polonia a avut o scădere de 0,2%.
Deficitul guvernamental
- Câștigătoare este România.
Polonia a avut la sfârșitul trimestrului doi un deficit de 7,3 % din PIB. România a înregistrat în schimb unul dintre cele mai mari deficite, de 5% din PIB.
Datoria guvernamentală
- Câștigătoare este România.
Asta pentru că România avea în trimestrul al doilea din 2024 o datorie guvernamentală de 51,1% din propriul PIB. Polonia are datorii de 52,3% din PIB. De altfel, țara noastră stă bine și în ceea ce privește media europeană.
Găsirea unui loc de muncă
- Câștigătoare este Polonia.
În trimestrul al treilea din 2024, 20% din persoanele șomere s-au angajat în Polonia. În România, procentul a fost de doar 9,2 puncte procentuale. Cele două state sunt sub media UE.
Producția serviciilor
- Câștigătoare este Polonia.
Polonia a înregistrat, în luna octombrie, o creștere a producției serviciilor cu 3,2%. În România s-a înregistrat o scădere de 0,9%.
Numărul zborurilor
- Câștigătoare este România.
Polonia a înregistrat pentru luna decembrie 2024 o creștere a numărului de zboruri ale pasagerilor cu 2,7% față de aceeași lună din 2019, perioada la care s-a raportat Eurostat. România a avut o creștere de 3,4%. De menționat că media UE a fost însă negativă, unde s-a înregistrat o scădere de 4%.
Consumul de energie
- Câștigătoare este România, dar…
România are, în luna octombrie 2024, o scădere a consumului de energie cu 6,8% față de perioada 2016-2019. Această scădere semnifică și o încetinire a producției industriale. Polonia înregistrează în schimb o creștere a consumului de energie cu 0,1%.
Producția de energie verde
- Câștigătoare este România.
În luna octombrie 2024, rata de energie verde produsă în România era de 47,5%. În Polonia, rata a fost de 29,7%.
Producția industrială
- Câștigătoare este România.
România a înregistrat în luna noiembrie o scădere cu 0,6% a producției industriale. În Polonia scăderea a fost mai accentuată, de 1,4%. Toate statele membre UE au raportat o creștere economică de 0,1%.
Importuri
- Câștigătoare este România
România a avut o creștere a importurilor de doar 0,9% în noiembrie față de luna precedentă. În schimb, în Polonia a importurile au crescut cu 3,2%.
Exporturi
- Câștigătoare este Polonia.
Țară noastră a înregistrat o creștere a exporturilor de 3,2%. Polonia a exportat mai mult, având o rată cu 3,3%. Media UE este de 3,7%.
Înființarea de firme noi
- Câștigătoare este Polonia.
Statul polonez are o creștere a înregistrărilor de noi companii de 2,1% în trimestrul al treilea din 2024. În România scăderea este una drastică, de 34,2%. Statele membre UE au înregistrat o creștere de 2,2%.
Poluare aerului de către producția economică
- Câștigătoare este România.
România are aerul mai curat în ceea ce privește gazele de seră emise de producția economică. Economia din Polonia a poluat aproape dublu față de România, fiind peste media UE.
Poluarea aerului în general
- Câștigătoarea este Polonia care are un aer mai curat.
Rata de angajare
- Câștigătoare este Polonia.
Polonia are o rată de angajare a populației de 78,5%, mai mare decât media UE. În România, doar 69,8% din populație avea un loc de muncă.
Rata tinerilor între 15 și 29 de ani care nu studiază și nici nu muncesc
- Câștigătoare este Polonia.
Polonia are un procent mai mic al tinerilor care nu studiază sau nu au loc de muncă față de România. În Polonia, dintre tinerii între 15 și 29 de ani, doar 9,7% nu aveau loc de muncă sau nu studiau în trimestrul al treilea din 2024. România are un procent de 18,4 puncte procentuale.
Nopțile de cazare
- Câștigătoare este România.
Pentru luna noiembrie 2024, numărul nopților de cazare din România a fost mai mare cu 1,2% față de aceeași perioadă din 2019, luată ca reper de Eurostat. Polonia nu avea datele oferite la Eurostat. În noiembrie 2023, Polonia era sub România la acest capitol. Țara noastră stă mai bine la creșterea nopților de cazare în perioadele de vacanțe.
Prețul caselor în ultimul deceniu
- Câștigătoare este România.
În România, din 2025, prețul caselor a crescut doar cu 155,1%. În schimb, în Poloia, prețul unei case s-a dublat, fiind o creștere de 209,2%.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.