Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 5 şi Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, ambele din Reghin, au trimis (au „aplicat”, cum se spune, mai nou, în romgleză) spre aprobare la finanţare prin PNRR două proiecte educaţionale identice.
La fel au făcut alte 69 de unităţi de învăţământ din întreaga ţară, astfel că Administraţia Fondului Cultural Naţional, ca entitate prin care se derulează proiectele în discuţie, le-a respins pe toate. Exact ca la un extemporal la care toate lucrările sunt identice, toată lumea a primit nota 4, la figurat vorbind.
Proiectele găsite ca fiind un simplu copy paste prevăd, între altele, înfiinţarea unei biblioteci cu 150 de volume în fiecare sală de clasă şi „promovarea culturii în instituţii de învăţământ cu mai puţin de 50.000 de locuitori”, pentru „creşterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural”. Fiecare grădiniţă, şcoală gimnazială sau liceu declarate eligibile ar fi urmat să primească suma de 20.000 de euro.
Din cele 181 de proiecte admise la evaluare, responsabilii AFCN au detectat că 71 de proiecte sunt identice. Până şi micile erori de tastare/redactare (litere lipsă, spre exemplu) se regăsesc, identic, în toate cele 71 de proiecte copy paste.
Fireşte, toate au fost respinse. Printre ele, şi cele depuse de grădiniţa şi liceul din Reghin menţionate.
Comoditatea a fost atât de mare încât până şi titlurile proiectelor sunt identice: „Cultura şi diversitatea culturală pe înţelesul copiilor. Cinci tehnici de învăţare activă prin joc”. E drept, cei de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Reghin au încercat un pospai de originalitate, în sensul că au eliminat din titlu cuvântul „activă”, lăsând doar „învăţare”, şi au mai adăugat, la începutul titlului, cuvintele „Meseriile cărţilor”. În rest, 99,99% copy-paste.
„România e țara telepatiei, jur. Altfel nu-mi explic cum se poate să aibă exact aceeași idee niște directori de școală de la Vicovu de Sus pînă la Corabia, trecînd prin Mioveni, Vadu Moților și Rovinari”, a spus Iulia Popovici, fost secretar de stat la Ministerul Culturii, calitate în care a coordonat pilonul cultural din cadrul PNRR.
Evident, proiectul însuşit cu copy-paste de zeci de directori de şcoli din România are un singur autor: asociaţia culturală „Ludmila Vidraşcu”, un ONG controlat de familia Vidraşcu (Marin, Dan şi Anatol), proprietarii editurii Litera. Editură care, probabil, ar fi urmat să livreze cărţile necesare bibliotecilor cuprinse în proiect.
De menţionat că editura „Litera” şi asociaţia culturală a familei Vidraşcu au beneficiat de mai multe contracte cu statul, în speţă cu instituţii publice controlate de fruntaşi ai PSD. Iar la această editură şi-a publicat Gabriela Firea una dintre cărţile sale, romanul „Trei motive”.
Revenind la proiectele copy-paste din Reghin, am încercat să discutăm telefonic cu directorii în cauză, să-i întrebăm cum de au depus proiecte de finanţare identice.
La Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 5 n-am reuşit un dialog cu directorul (Violeta Moldovan, conform site-ului instituţiei), însă la Liceul „Lucian Blaga” am putut discuta cu directorul, profesoara Andreea Dumitrache. E adevărat, doar vreo două minute, răstimp în care doar am expus problema, după care legătura telefonică s-a întrerupt înainte ca dna Dumitrache să ne poată oferi vreo explicaţie, şi nu şi-a mai revenit.
Sorin Simion
sursa foto: printscreen AFCN, Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 5 Reghin
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.