Prefectul judeţului Mureş, Corneliu Grosu, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că România a fost din nou ‘urecheată’ pentru nerealizarea unor puncte stabilite în hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în procesul Hădăreni.
‘Revine în atenţie foarte dur pentru România că am fost din nou urecheaţi pentru faptul că s-au făcut foarte puţine lucruri din cele care s-au stabilit în urma hotărârii CEDO. În concret, săptămâna trecută am fost la Hădăreni pentru a mă convinge de situaţia actuală şi am constatat că lucrurile sunt rămase în urmă, iar altele neatacate deloc. Şi că unii de la ministere habar nu au ce se întâmplă la Hădăreni. În discuţie sunt 5 obiective: trei locuinţe, un dispensar şi o hală de producţie, care trebuiau azi să fie date în folosinţă’, a arătat prefectul de Mureş.
Corneliu Grosu a subliniat că acea hală de producţie ‘a fost o fantezie, care nu se va realiza niciodată, de producere a pavelelor din beton, în care nu s-a pus problema ce înseamnă utilaje şi energie’ şi că detaliile acestui obiectiv ar trebui regândite, pentru a găsi o altă destinaţie acestei hale, dacă va fi făcută.
În privinţa celor trei locuinţe pe care statul român trebuie să le reconstruiască – în urma incendierii acestora în timpul conflictului dintre populaţia majoritară şi romii din Hădăreni din 1993 – Grosu a afirmat că pentru două au fost deja găsite amplasamente, iar în această săptămână se va cere finanţare din fondurile ANL.
‘Am identificat pentru două din cele trei case suprafeţe de teren aflate în legală stare juridică şi fără sarcini, am identificat proiectantul – de ani de zile avem proiecte care stau pe un CD – am identificat oamenii care se consideră discriminaţi şi am stat de vorbă cu fiecare în parte dintre cei doi pe care i-am găsit. În această săptămână suntem în măsură să solicităm Bucureştiului sumele necesare de la ANL pentru începerea lucrărilor la acele două case. Am abandonat ideea nu ştiu cui, din urmă cu câţiva ani, de a face totul la pachet. Cea de-a treia casă – o să stârnească mirare şi zâmbete amare – proprietara ar trebui să fie o femeie care acum se află în Irlanda după ce a încasat de la statul român 95.000 de euro daune, altele decât cele pentru casă, iar acum solicită bani pentru casă şi casă, lucru cu care eu nu am să fiu de acord niciodată’, a arătat Corneliu Grosu.
Prefectul a mai spus că în această toamnă două din cele trei locuinţe trebuie date la cheie, iar în cazul celei de-a treia case vor fi comunicate detaliile doar ‘atunci când vom putea intra în legătură cu solicitanta, deocamdată avem doar nişte date destul de vagi, că e în Irlanda’.
‘În concluzie cred că din punct de vedere material, cazul Hădăreni nu ar mai trebuie să fie o pată pe obrazul judeţului Mureş. Lucrurile astea puteau fi rezolvate până acum (…) Efortul financiar este relativ mic dacă ne gândim că locuinţele sunt dimensionate la o structură şi o valoare mică, sunt din fondurile ANL, nu sunt mai scumpe decât un apartament cu 3 camere. Dispensarul, oricât ar costa, trebuie făcut, pentru că este o zonă unde pentru comunitatea de romi este un lucru absolut obligatoriu. Sumele sunt prevăzute în bugetul ANL de câţiva ani (…) Cu hala, ideea nu trebuie abandonată vizavi de crearea de locuri de muncă, dar nicidecum iniţiala activitate. Aştept o propunere în legătură cu ce se poate valorifica acolo. S-au realizat reparaţiile la mai multe locuinţe, din hotărârea CEDO (…) Interesul romilor era să primească mai repede banii decât casele’, a mai afirmat Grosu.
Prefectul a mai spus că în urma vizitei sale în satul Hădăreni, comuna Cheţani, a constatat că foarte multe maşini sunt înmatriculate în Elveţia, Franţa, Belgia şi ‘dacă sunt cu număr românesc se termină cu CAI, însemnând comerţul cu cai, cu asta se ocupă’.
În timpul conflictului din 20-21 septembrie 1993, de la Hădăreni, pe lângă cele 14 case incendiate au fost ucise patru persoane, un român şi trei romi, iar cinci persoane au fost condamnate la închisoare pentru omor deosebit de grav.
AGERPRES