Preşedintele Asociaţiei Chinologice Mureş, Lokodi Csaba Zsolt, a declarat marţi pentru AGERPRES, că, la nivelul asociaţiilor chinologilor din România se discută despre omologarea unei rase autohtone de câini de companie, aşa-numitul Pekirom sau micul spaniel românesc. ‘Noi avem exemplarele încă de acum 100 de ani. Inclusiv Carol I a avut un astfel de câine, care semăna aproape la perfecţie cu ce vedem pe stradă. Rasa acesta există în România şi are un trecut de 100 de ani. Nu ştim de unde a venit. Oamenii au împerecheat câini asemănători, Tibetan spaniel, Chinul japonez, poate chiar Pekinezul şi s-a format o populaţie destul de omogenă care este răspândită la nivel naţional (…) Este vorba despre un câine de agrement, de talie mică, un câine de grupa a IX-a. Este o populaţie care există, încă nu s-a lucrat pe ea, sunt câteva tipuri, dar prezintă o mare omogenitate’, a arătat Lokodi Csaba Zsolt.
Chinologul mureşean a subliniat că, deşi câinii respectivi există pe întreg teritoriul României, purtând diferite denumiri, nu li s-a acordat până acum o atenţie deosebită. Lokodi consideră că trebuie făcuţi primii paşi către coordonarea, dirijarea şi reproducerea acestei populaţii, astfel încât, în circa 12 ani, să fie omologată ca rasă. ‘Personal, cred că trebuie făcut un sondaj pentru a vedea care e denumirea cea mai populară a acestui câine, în baza căreia să îi atribuim o denumire profesionistă. Dacă am începe acum demersurile, adică evaluarea, în 10-12 ani am putea omologa rasa. Evaluarea ar dura un an, un an şi jumătate, cred că ar fi în jur de 2.000 de exemplare care trebuie luate în evidenţă, cărora să li se implanteze microcipuri, apoi am mai avea nevoie de 3-4 generaţii pentru formarea liniilor necesare omologării. Este un efectiv cu care se lucrează mai uşor decât cu ciobăneştii, fiind câini de casă’, a mai arătat preşedintele Asociaţiei Chinologice din Mureş.
Micul spaniel românesc are talie mică, cântăreşte între 6 şi 7 kilograme, este uşor alungit, are picioare scurte, o lungime de maximum 30 de centimetri şi are diferite culori: roşcat, negru, tărcat, majoritatea populaţiei fiind mahon. Până la începerea procedurilor pentru omologarea câinelui de companie românesc, chinologii din România se pregătesc de recunoaşterea definitivă ca rase, de către Federaţia Chinologică Internaţională, a ciobăneştilor româneşti, Carpatin şi Mioritic, care au fost recunoscute provizoriu pe o perioadă de 10 ani. Pe lângă ciobăneştii Carpatin şi Mioritic, în circa 5 ani, România ar putea omologa ca rasă Ciobănescul de Bucovina, în timp ce Ciobănescul Corb a obţinut deja recunoaşterea naţională.
AGERPRES