Compania de stat Romgaz, controlată de Ministerul Energiei, se pregătește să își îndeplinească obligația legală de a cumpăra certificate CO2 pentru emisiile de gaze cu efect de seră aferente producției de energie electrică de anul trecut a centralei de profil de la Iernut, costul total al acestora putând depăși încasările pe 2021 ale centralei, din cauza scumpirii galopante a certificatelor din ultimele 12 luni, de 2,3 ori, rezultă dintr-un document al companiei. Dacă, la jumătatea lunii februarie 2021, cotația certificatelor CO2 pe piețele europene era de circa 40 euro/bucata, aceasta este în prezent de aproximativ 92 euro/certificat, după ce a urcat până aproape de pragul de 100 euro/certificat.
Romgaz a lansat o licitație pentru a contracta servicii de brokeraj în vederea achiziționării, prin tranzacții spot, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră necesare în vederea alinierii la cerințele legale privind emisiile de gaze cu efect de seră pentru anul 2021. „Numărul de certificate CO2 pentru care se va face ofertarea serviciului de brokeraj este de minim 378.841 ori maxim 800.000, iar certificatele se vor achiziționa în mai multe tranșe, în baza comenzilor transmise de achizitor”, se arată în documentația de atribuire. Obligația de achiziție a companiei, ca număr de certificate, este mai mică decât cea de anul trecut, pentru că producția de energie a Romgaz a scăzut cu aproape 32% în 2021, de la 937,5 la 640 GWh. La licitația similară din urmă cu un an, numărul necesar de certificate era estimat între 525.067 și 1 milion.
Data limită de trimitere a ofertelor este 23 februarie, în condițiile în care deadline-ul de cumpărare a certificatelor, potrivit legislației UE, este 30 aprilie, iar costul serviciilor de brokeraj este estimat la 475.000 lei, comisionul maxim acceptabil fiind de 12 eurocenți/certificat. Luând ca reper o cotație optimistă de 90 euro/certificat și actualul curs de schimb euro/leu, rezultă că, pentru numărul minim stabilit de 378.841 de certificate CO2, Romgaz ar trebui să plătească circa 168,4 milioane lei, reprezentând circa 53% din încasările înregistrate anul trecut din vânzarea energiei produse de centrala de la Iernut, de 317,02 milioane lei.
Însă dacă ar cumpăra numărul maxim de 800.000 de certificate, costul acestora s-ar ridica, în condițiile precizate, la 355,7 milioane lei, depășind astfel semnificativ veniturile Romgaz pe 2021 din vânzarea de energie. Pentru energia produsă în 2020 la Iernut, Romgaz a plătit anul trecut pe certificate CO2 suma de 121,5 milioane lei.
La 30 septembrie 2021, Romgaz avea constituit un provizion de 65,5 milioane lei pentru certificate CO2. Compania a terminat primele 9 luni ale anului trecut cu profit net de 1,15 miliarde lei, cu aproape 23% mai mare față de ianuarie-septembrie 2020, la venituri de 3,72 miliarde lei, cu 24% peste cele din perioada similară a anului anterior. Escaladarea cotațiilor certificatelor CO2 de anul trecut a fost declanșată de publicarea planurilor UE privind o nouă înăsprire a normelor privind emisiile de gaze cu efect de seră, prin care se vrea impunerea de limite și mai stricte asupra emitenților de carbon, autoritățile de la Bruxelles urmărind alinierea întregii economii a Europei la creșterea nivelului de ambiție al țintelor sale climatice în deceniul următor. Acest lucru a atras pe piața certificatelor numeroși jucători din industria financiară, cum ar fi fonduri de investiții și hedging, care au cumpărat anticipând sporirea cererii ca urmare a înăspririi țintelor de decarbonare. Un alt motiv a fost majorarea producției de energie pe bază de cărbune, pe fondul scumpirii gazelor.
Citește mai mult la: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/romgaz-poate-plati-pe-certificate-co2-pentru-iernut-mai-mult-decat-a-incasat-pe-energia-produsa-de-centrala-20601571