Rotatia culturilor este cea mai veche si utila practica agricola ecologica prin care se izoleaza, cat se poate, atacul daunatorilor si cresterea normala a plantelor, indiferent ca vorbim de cereale sau legume.
Mai exact, aceasta presupune cultivarea unor legume (dintr-o anumita familie) doar un an pe aceeasi parcela de teren, in anul urmator luandu-i locul legume din alte familii.
Prin acest mod, solul nu este saracit de anumiti nutrienti (pe care doar o familie legumicola ii consuma) si implicit se va limita si atacul daunatorilor.
Rotatia culturilor in gradina: un exemplu
Plantele fac parte din mai multe familii, iar membrii acestora au caracteristici similare, adica consuma cam aceeasi nutrienti din sol sau au aceeasi dauantori / boli.
De exemplu, rosiile si ardeii fac parte din aceeasi familie (Solanaceae) si au tendinta de a consuma din sol aceleasi substante si de a fi atacate de aceeasi daunatori (Viermele cu corn – Manduca quinquemaculata).
Pentru ca acest lucru sa nu se intample se apeleaza la rotatia culturilor, adica in primul an, pe un strat vom pune ardei sau rosii, iar in anul urmator, pe acelasi strat / arie de pamant vom pune spanac (face parte din familia Amaranthaceae) sau fasole.
Totodata, merita retinut faptul ca mazarea sau fasola sunt plante care acumuleaza azotul din atmosfera si il elibereaza ulterior in sol. Sunt asadar doua bune plante premergatoare pentru cele care consuma mai multe resurse.
Prin acest mod, daunatorii specifici unei familii de plante se vor diminua sau chiar vor disparea in anul urmator, cand pe aceeasi arie apare alta familie de leguminoase.
Cum trebuie procedat?
Terenul agricol pe care doriti sa cultivati il veti imparti in mai multe sole (parcele). Pe fiecare veti pune un anumit tip de planta (dintr-o familie diferita). Iar in urmatorii ani, fiecare tip de planta va fi repartizata pe alta sola de teren.