Biserici din lemn: Sanctuare de meșteșug și credință.
Răspândite în toată România, ascunse printre coline și livezi, bisericuțele de lemn aduc bucurie nu doar pelerinilor, ci oricărui căutător de frumos. Pătrundem cu respect în aceste locașuri sacre, admirăm împreună arta veche, naivă, sculpturile și frescele uitate din alt timp, de credință și legendă.
Simțim cum inima bate mai cuminte sub cupola arcuită. Altădată pline de săteni, acum în deplină liniște, ne cheamă să respirăm înăuntru simplitatea și smerenia, odată cu mirosul pereților vechi de stejar, ori cel de tămâie și lumânări.
Primită în dar la începutul secolului trecut, Biserica de lemn cu hramul „Sf. Prooroc Ilie” veghează și astăzi bătrânul cimitir al satului Petriș. A fost transportată cu căruțele de la Ilva Mare, fiind reclădită între anii 1901 și 1903.
Cu pereţii din lemn de brad, așezați pe o temelie trainică din piatră de râu, bisericuța se remarcă prin simplitate și modestie.
În interior, privirile îți sunt atrase de minunatul decor sculptat al ușilor împărătești și de valoroasele icoane pictate pe lemn. Dintre frumoasele obiecte care împodobesc sfântul lăcaș, ies în evidență ștergarele de un alb imaculat, cusute cu motive tradiționale românești de femeile harnice din satul Petriș, ca o mărturie sinceră a iubirii de Dumnezeu.
Bisericuța este pregătită mereu de oaspeți, așa că fă-ți drum pe aici, drag călător!
Continuare pe Romania-atractiva.ro