Biserici din lemn: Sanctuare de meșteșug și credință.
Răspândite în toată România, ascunse printre coline și livezi, bisericuțele de lemn aduc bucurie nu doar pelerinilor, ci oricărui căutător de frumos. Pătrundem cu respect în aceste locașuri sacre, admirăm împreună arta veche, naivă, sculpturile și frescele uitate din alt timp, de credință și legendă.
Simțim cum inima bate mai cuminte sub cupola arcuită. Altădată pline de săteni, acum în deplină liniște, ne cheamă să respirăm înăuntru simplitatea și smerenia, odată cu mirosul pereților vechi de stejar, ori cel de tămâie și lumânări.
Biserica de lemn cu hramul „Sfântul Mucenic Dimitrie” din Larga ilustrează în mod minunat măiestria artiștilor populari din Țara Lăpușului.
Vechimea sa considerabilă rezultă din inscripția aflată deasupra ușii de intrare, care pomenește anul reparației, 1802, în timpul împăratului Francisc I al Austriei.
Privirile îți sunt atrase imediat de turnul-clopotniță, cu foișor și balcon, peste care se înalță coiful cu bază octogonală și rotunjit spre vârf.
Zugravi renumiți i-au împodobit pereții cu scene biblice și elemente ale naturii. În pronaos poți admira o Roată a Vieții, marcând principalele etape ale vieții omului, simbolizate prin chipuri umane în locul spițelor. Întreaga pictură e deosebită, remarcându-se prin luminozitate și armonia culorilor alese.
Iar tu ai prilejul să descoperi o adevărată comoară izvorâtă din frumusețea sufletului maramureșean!
Continuare pe Romania-atractiva.ro