Biserici din lemn: Sanctuare de meșteșug și credință.
Răspândite în toată România, ascunse printre coline și livezi, bisericuțele de lemn aduc bucurie nu doar pelerinilor, ci oricărui căutător de frumos. Pătrundem cu respect în aceste locașuri sacre, admirăm împreună arta veche, naivă, sculpturile și frescele uitate din alt timp, de credință și legendă.
Simțim cum inima bate mai cuminte sub cupola arcuită. Altădată pline de săteni, acum în deplină liniște, ne cheamă să respirăm înăuntru simplitatea și smerenia, odată cu mirosul pereților vechi de stejar, ori cel de tămâie și lumânări.
Dacă străbați frumoasa Vale a Arieșului, prin Munții Apuseni, ai ocazia să vezi, pe lângă peisajele spectaculoase și cea mai veche biserică de lemn din Transilvania. Ctitorită în anul 1429, biserica de lemn cu hramul „Sf. Ierarh Nicolae” a Mănăstirii Lupșa are formă de navă, la început cuprinzând numai altar și naos, pronaosul și turla-clopotniță fiind adăugate mai târziu.
În interior, vei descoperi elemente deosebite, cum ar fi tavanul casetat de inspirație calvină, care a înlocuit bolta semicirculară a bisericii în 1694. Din același an datează și ușa de intrare în naos, cu un decor interesant. Pictura interioară a fost realizată în 1997, în tehnică fresco, de către profesorul Nicolae Sava.
Frumusețile cu adevărat dumnezeiești îți vor atinge sufletul, iar tu vei fi oricând binevenit în atmosfera de sfințenie a Mănăstirii Lupșa!
Continuare pe Romania-atractiva.ro