Biserici din lemn: Sanctuare de meșteșug și credință.
Răspândite în toată România, ascunse printre coline și livezi, bisericuțele de lemn aduc bucurie nu doar pelerinilor, ci oricărui căutător de frumos. Pătrundem cu respect în aceste locașuri sacre, admirăm împreună arta veche, naivă, sculpturile și frescele uitate din alt timp, de credință și legendă.
Simțim cum inima bate mai cuminte sub cupola arcuită. Altădată pline de săteni, acum în deplină liniște, ne cheamă să respirăm înăuntru simplitatea și smerenia, odată cu mirosul pereților vechi de stejar, ori cel de tămâie și lumânări.
Dacă vei călători pe meleaguri bistrițene, ai ocazia să întâlnești una dintre bisericile călătoare din țara noastră. De-a lungul timpului, biserica de lemn „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a călătorit între localitățile clujene Cășeiu, Chiuiești și Leurda și s-a oprit în curtea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.
O vei zări imediat, iese în evidență prin decorul sculptat cu motivele artei populare românești. Mică și delicată, păstrează urmele picturii realizate de renumiții pictori de la Nicula în secolul al XVIII-lea. Intrarea în biserică se face prin pronaos, peretele de sud adăpostind ușa. Ancandramentul masiv al ușii a fost împodobit cu motive geometrice incizate: rozete înscrise într-un poligon, frânghia răsucită, zig-zag-uri și incizii în formă de dinți de lup. Pare că s-a apărat de vitregiile vremurilor și a reușit, astfel că poate să te primească în inima ei și astăzi!
Particularități arhitecturale
Redus ca dimensiune, monumentul ecleziastic este ridicat pe o fundație din piatră de râu, având pereții din bârne de stejar, care se îmbină la colțuri în „coadă de rândunică”. Sculptura din interiorul sfântului lăcaș prezintă motive decorative tradiționale, cum sunt funia răsucită sau motivul soarelui.
Trecerea dinspre pronaos spre naosul cu boltă semicilindrică, se realizează printr-o intrare frumos ornamentată. Spre altar, duc alte trei intrări, unde se aflau cândva ușile împărătești. Acestea pot fi admirate astăzi la Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.
Chiar deasupra pronaosului se află turnul bisericii, care iese în evidență prin galeria cu parapet și prin turnulețele cu scop decorativ, aflate în cele patru colțuri ale bazei turnului.
Continuare pe Romania-atractiva.ro